Які законодавчі акти регулюють інформацію про зарплату чиновника

18 Жовтня 2021 11:53

Намагання приховати заробітну плату чиновників характерне для державних і самоврядних органів всіх рівнів. Однак якщо йдеться про бюджетні кошти, то основним в цій сфері має бути закон «Про доступ до публічної інформації».

Відмови надати інформацію про заробітну плату з боку чиновників лунають часто. Відмови надсилають голови ОТГ, мери міст, керівники комунальних підприємств та топ-чиновники органів державної влади. Зазвичай апелюють до закону «Про захист персональних даних» або ж того, що комунальне підприємство начебто отримує гроші на зарплати з прибутку від діяльності і не має про це звітувати.

Державне бюро розслідувань (ДБР) застосувало нову аргументацію у відповіді ДБР на запит «Українських новин»: відмовилося надати інформацію про зарплату виконуючого обов'язки директора бюро Олексія Сухачова, оскільки такі дані, на думку розпорядника, не є публічними.

Відомство повідомило, що порядок нарахування та виплати зарплати не передбачає публічність, апелюючи до Закону «Про оплату праці». Мовляв, відомості про оплату праці працівника надаються будь-яким органам чи особам лише у випадках, передбачених законодавством, або за згодою чи на вимогу працівника.

«Конкретних випадків, в яких така інформація може надаватися іншим фізичним і юридичним особам, які не передбачено», - сказано у відповіді.

Нагадаємо, що основним у сфері інформації є Закон «Про доступ до публічної інформації», який прямо говорить:

«Не може бути обмежено доступ до інформації про складання, розгляд і затвердження бюджетів, кошторисів розпорядників бюджетних коштів та плани використання бюджетних коштів одержувачів бюджетних коштів, а також їх виконання за розписами, бюджетними програмами та видатками (крім таємних видатків відповідно до статті 31 Бюджетного кодексу України), взяття розпорядниками та одержувачами бюджетних коштів бюджетних зобов’язань або здійснення розпорядження бюджетними коштами у будь-який інший спосіб, планування, формування, здійснення та виконання закупівлі товарів, робіт і послуг за бюджетні кошти, у тому числі оборонних закупівель (крім випадків, якщо окрема інформація про закупівлі товарів, робіт і послуг становить державну таємницю відповідно до Закону України "Про державну таємницю"), володіння, користування чи розпорядження державним, комунальним майном, у тому числі до копій відповідних документів, умови отримання цих коштів чи майна, прізвища, імена, по батькові фізичних осіб та найменування юридичних осіб, які отримали ці кошти або майно».

Про те, що така інформація є публічною і має надаватися на запит, було ухвалено не одне рішення суду.

Читайте також: Суд: Інформація про прізвища і розмір премій, виплачених з бюджету, є публічною

Скористайтеся нашою інструкцією та дізнайтеся зарплати посадовців своїх ОТГ:

 Як скласти запит про зарплату голови ОТГ?

 

 «Доступ до правди»

Колаж Марії Кравченко для «Доступу до правди»