Як змінилися витрати міст на новорічні свята

25 Грудня 2023 00:00

У період до повномасштабного вторгнення громади витрачали десятки мільйонів гривень на облаштування місць для різдвяних святкувань. Взимку із 2022 на 2023 рік містам було не до цього. Ще тоді у тилових містах точилися суперечки про те, чи треба прикрашати площі й витрачати на це бюджетні кошти, ще й привертати увагу ворога до потенційного скупчення у таких місцях.

Минув рік, і громади знову стали перед вибором. Як розв’язують це питання обласні центри й менші містечка, та скільки на це витрачають у порівнянні з попередніми роками розібрався проєкт DOZORRO Transparency International Ukraine.

За даними BI Prozorro, з початку року замовники оголосили закупівель на загальну суму понад 1,5 млн грн. Із них 380 тис. грн витратять на світлові декорації: гірлянди, ліхтарі, верхівки й інші фігури. Решта — це витрати на кульки, скульптури, дощик, костюми, ялинки, різну фурнітуру. Для порівняння, взимку 2021-2022 років лише обласні центри витратили 130 млн грн на приготування до Нового року. У Дніпрі того року закупилися на 71 млн грн.

 

Найдорожче замовлення 2023 року — 11 декоративних скульптур до різдвяного вертепу в Самборі на Львівщині майже за 100 тис. грн. Наприкінці вересня ФОП Вітовський Ігор Васильович отримав повну оплату за договором. Ще 59 тис. грн йому заплатили за розфарбування цих фігур.

 

Ще у 60 тис. грн оцінили два комплекти фігур для різдвяного вертепу у Ворохті на Івано-Франківщині. Так само коштуватимуть два костюми персонажів із мультфільму «‎Корпорація монстрів» для закладу культури «‎Арттериторія» в Дніпрі — по 30 тис. грн кожний. Їхній розмір і вигляд не зазначений.

Друга найдорожча закупівля — на 99 тис. грн — це 90 гірлянд по 10-20 метрів для смт Слобожанське у Дніпропетровської області.

 

Приблизно так само коштували гірлянди для міста Знам'янка Кіровоградської області. Місцевий відділ культури і туризму замовив їх 44 штуки за 46 тис. грн. Трохи менше має витратити Кіровоградська обласна філармонія: 43 тис. грн за 5 світлодіодних ведмедиків, оленів і сніговиків, а також 24 електричні гірлянди.

Серед цікавих закупівель, наприклад, придбання двох 43-дюймових телевізорів зі Smart TV у місті Кам’янське на Дніпропетровщині — з нагоди проведення новорічних та різдвяних свят у закладах освіти. Кожен телевізор із вбудованим T2, Wi-Fi, Smart TV та без HDR оцінили у 13,5 тис. грн. При цьому, найвища ціна на таку техніку у роздріб для населення на момент підписання договору становила менше 10 тис. грн. Договір із постачальником — ФОПом Бендерським Сергієм Олеговичем — не завантажили, тож інші деталі невідомі.

У відповідь на запит DOZORRO Департамент освіти Кам’янської міськради повідомив, що телевізори придбали для нагородження двох закладів освіти, де навчаються виключно діти з особливими потребами та сироти. Це спецшкола «‎Гармонія» та дитсадок №12 «‎Сонечко». Вибір ціни пояснили тим, що отримали кілька відповідних комерційних пропозицій.

«Доступ до правди»