Як в Україні дотримується право доступу до інформації? – анонс дискусії

25 Вересня 2020 15:34

Онлайн-обговорення з нагоди Дня загального доступу до інформації відбудеться 28 вересня. Початок заходу о 14-00, тривалість – 2 години.

Під час заходу учасники та учасниці представлять оцінку стану дотримання права на інформацію у 2020 році в Україні та результати просвітницької кампанії з доступу до публічної інформації. Окрім того, спікери обговорять нові можливості для України, які з’явилися після ратифікації Конвенції про доступ до офіційних документів (Конвенції Тромсе), а також розкажуть про європейські стандарти захисту права доступу до інформації.

Захід відбудеться в рамках засідання Координаційної ради з питань доступу до публічної інформації Офісу Уповноваженого ВРУ  з прав людини. Координаційна рада була створена в грудні 2019 року як консультативно-дорадчий орган для сприяння Уповноваженому ВРУ з прав людини у здійсненні парламентського контролю за додержанням конституційного права людини на інформацію, напрацювання законодавчих пропозицій, надання консультативної та експертної допомоги з питань правозастосування та поліпшення стану захисту прав і свобод людини і громадянина у сфері доступу до публічної інформації.

Спікери:

·        Віктор Барвіцький, Представник Уповноваженого з дотримання права на інформацію та представництва в Конституційному Суді України;

·        Олексій Кабанов, заступник начальника управління - начальник відділу з дотримання права на доступ до публічної інформації Управління моніторингу прав на звернення та інформацію Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини;

·        Галина Смірнова, керівниця проєкту «ЄС та Рада Європи працюють разом для підтримки свободи медіа в Україні»;

·        Світлана Колишко, керівниця групи ініціатив з прав людини та менеджерка проєкту ПРООН в Україні “Права людини для України”;

·        Тетяна Олексіюк, експертка Ради Європи та ПРООН з питань доступу до інформації, заступниця голови Координаційної ради.

До участі запрошуються експерти та представники громадських організацій у сфері доступу до публічної інформації, журналісти.

Обговорення відбудеться на онлайн-платформі Bluejeans за посиланням:  

https://bluejeans.com/305679554/9772?src=join_info

ID зустрічі: 305 679 554

Пароль зустрічі: 9772

Захід організовує Офіс уповноваженого ВРУ з прав людини у співпраці з проєктом «ЄС та Рада Європи працюють разом для підтримки свободи медіа в Україні» та проєктом «Права людини для України», який впроваджується ПРООН в Україні та фінансується Міністерством закордонних справ Данії.

Довідково:

Відзначення Міжнародного дня права знати було запропоновано на зустрічі громадських організацій із захисту свободи інформації, яка відбулася 28 вересня 2002 року в столиці Болгарії — Софії. Цього дня громадські організації проводять заходи, спрямовані на роз'яснення серед населення права на інформацію, на доступ до публічної інформації, популяризацію ідей свободи інформації. У 2015 ЮНЕСКО оголосила цей день «Міжнародним днем універсального права на інформацію».