Як у «Рівнеоблводоканалі» намагалися приховати від рівнян заробітні плати

27 Лютого 2024 00:00

Чи має право власник підприємства знати, скільки заробляють наймані ним працівники? Закон каже, що має. Але не для всіх посадовців закон має значення. Однак журналісти «Четвертої влади» змусили «Рівнеоблводоканал» надати рівненській громаді інформацію, яка їй належить.

13 січня 2024 року «Четверта влада» надіслала «Рівнеоблводоканалу» запит з проханням надати інформацію про зарплати керівників обласного комунального підприємства за 2023 рік.

Проте у облводоканалі відмовилися надавати цю інформацію, чим порушили закон. «Четверта влада» звернулася зі скаргою до Уповноваженого Верховної ради України з прав людини, щоб відстояти право громади на інформацію.

18 січня у відповіді на запит «Рівнеоблводоканал» вказав, що «як суб’єкт природної монополії зобов’язаний надавати запитувачам інформацію винятково щодо умов надання послуг із водопостачання та водовідведення, що надаються підприємством, та інформацію про тарифи на визначені послуги».

Також послалися на положення частини третьої статті 34, частини другої статті 64 Конституції України, статті 6 Закону України «Про доступ до публічної інформації».

Мовляв, право на доступ до інформації в умовах воєнного стану може підлягати обмеженням, перш за все, для захисту інтересів національної безпеки та територіальної цілісності держави. І вказали, що інформація може бути надана водоканалом після скасування правового режиму воєнного стану в Україні.

Журналісти зателефонували у приймальню «Рівнеоблводоканалу», щоб отримати коментар керівника щодо неправомірної відмови у наданні інформації. З ними спілкувалася працівниця приймальної Олена Гайбонюк.

Вона повідомила, що керівник Андрій Грухаль перебуває у відпустці до 9 лютого 2024 року. Також додала, що спробує розібратися у ситуації, і пообіцяла, що з журналістами потім зв’яжуться. Але не зв’язалися.

Редакція «Четвертої влади» звернулася зі скаргою до Уповноваженого Верховної ради України з прав людини, і з письмовим зверненням до представника Уповноваженого Верховної ради України у Рівненській області Олександра Корнійчука щодо порушення посадовцями «Рівнеоблводоканалу» вимог Закону України «Про доступ до публічної інформації».

На звернення секретаріат представника Уповноваженого повідомив, що скерував запит до «Рівнеоблводоканалу». Про результати розгляду мають повідомити додатково.

Адвокат Євген Воробйов пояснює, чому «Рівнеоблводоканал» порушив законодавство, не надаючи інформацію про заробітні плати керівництва:

«Пункт 5 частини 1 статті 13 Закону «Про доступ до публічної інформації» визначає, що юридичні особи публічного права, державні/комунальні підприємства або державні/комунальні організації, що мають на меті одержання прибутку, господарські товариства, у статутному капіталі яких більше 50 відсотків акцій (часток, паїв) прямо чи опосередковано належать державі та/або територіальній громаді, мають надавати інформацію про структуру, принципи формування та розмір оплати праці, винагороди, додаткового блага їх керівника, заступника керівника, особи, яка постійно або тимчасово обіймає посаду члена виконавчого органу чи входить до складу наглядової ради.  Є такий собі пункт 1 частини 1 статті 15 Закону «Про доступ до публічної інформації», який передбачає обов’язок для розпорядників інформації оприлюднювати певну інформацію. А саме: інформацію про організаційну структуру, місію, функції, повноваження, основні завдання, напрями діяльності та фінансові ресурси (структуру та обсяг бюджетних коштів, порядок та механізм їх витрачання, структуру, принципи формування та розмір оплати праці, винагороди, додаткового блага керівника, заступника керівника юридичної особи публічного права, керівника, заступника керівника, члена наглядової ради державного чи комунального підприємства або державної чи комунальної організації, що має на меті одержання прибутку. А також особи, яка постійно або тимчасово обіймає посаду члена виконавчого органу чи входить до складу наглядової ради господарського товариства, у статутному капіталі якого більше 50 відсотків акцій (часток, паїв) прямо чи опосередковано належать державі та/або територіальній громаді, тощо), а також інформацію, зазначену в частині п’ятій статті 6 цього закону.

Частина 5 статті 6 передбачає, що не може бути обмежено доступ до інформації про володіння, користування чи розпорядження державним, комунальним майном, у тому числі до копій відповідних документів, умови отримання цих коштів чи майна, прізвища, імена, по-батькові фізичних осіб та найменування юридичних осіб, які отримали ці кошти або майно.

Згідно зі статтею 5 Закону «Про захист персональних даних» не належить до інформації з обмеженим доступом інформація:

Про отримання у будь-якій формі фізичною особою бюджетних коштів, державного чи комунального майна, структуру, принципи формування та розмір оплати праці, винагороди, додаткового блага керівника, заступника керівника юридичної особи публічного права, керівника, заступника керівника, члена наглядової ради державного чи комунального підприємства або державної чи комунальної організації, що має на меті одержання прибутку.

А також особи, яка постійно або тимчасово обіймає посаду члена виконавчого органу чи входить до складу наглядової ради господарського товариства, у статутному капіталі якого більше 50 відсотків акцій (часток, паїв) прямо чи опосередковано належать державі та/або територіальній громаді, крім випадків, передбачених статтею 6 Закону України «Про доступ до публічної інформації».

Таким чином інформацію про заробітну плату керівництва «Рівнеоблводоканалу» підприємство повинне оприлюднювати на запит.

Така інформація не є інформацією з обмеженим доступом, в тому числі про те, кому передане майно, для прикладу, у вигляді інформації про суми отриманих заробітних плат з вказуванням ПІБ осіб, які отримали таке майно. Тож відмова протиправна», - каже адвокат.

12 лютого 2024 року журналісти знову зателефонували у приймальню – постійно було зайнято. Вдалося додзвонитися до головної бухгалтерки «Рівнеоблводоканалу» Людмили Кундель, яка повідомила, що за півгодини інформацію надішлють. Протягом 15 хвилин і справді надіслали відповідь на запит про оплату праці керівного складу «Рівнеоблводоканалу» за 2023 рік. Тож невдовзі чекайте на публікацію.

 «Доступ до правди»