Як скласти скаргу до Омбудсмана? Розбір кейсу

28 Травня 2020 07:10

Запитувач Сергій Чернявський, медіаексперт, співавтор аналітичного звіту для міжнародної асоціації газет WAN/IFRA, звернувся до редакції газети «Голос України» з проханням надати публічну інформацію щодо даних про доходи державного підприємства «Редакція газети Голос України». Проте розпорядник відповів, що редакція газети «Голос України» не є суб’єктом владних розпоряджень, а отже, за логікою редакції,  «вона є розпорядником публічної інформації, але лише стосовно інформації щодо використання бюджетних коштів.  

Як оскаржити таку відмову? Сергій Чернявський вирішив скористатися своїм правом звернутися зі скаргою до Омбудсмана.

Юристка, експертка з доступу до інформації Тетяна Олексіюк розповіла, що треба врахувати при складанні такої скарги:

«При складенні скарги до Уповноваженого ВРУ з прав людини будь ласка викладіть події в хронологічному порядку (подав запит (дата), отримав відповідь (дата), не забудьте додати копії всіх запитів та відповідей розпорядника окремими файлами в такому вигляді, як було отримано (Порядок подання звернення до Уповноваженого ВРУ з прав людини). Будь ласка, складіть скаргу з дотриманням цих вимог, роздрукуйте, підпишіть власним підписом та відправте на hotline@ombudsman.gov.ua.

У скарзі я би радила використати такі аргументи: 

1. Відповіді розпорядника не оформлені належним чином. Відповідь на кожен запит має бути оформлена окремим листом, на бланку розпорядника із зазначенням вихідної дати, вихідного номера, ПІБ та підпису посадової особи.

2. Щодо запиту про надання «фінансового звіту про витрати коштів виділених з бюджету України». Державне підприємство «Редакція газети «Голос України» засноване на державній власності, фінансується за рахунок державних коштів та повинно надавати інформацію про використання цих коштів. Постанова Пленуму Вищого адміністративного суду №10 від 26 вересня 2016 року в пункті сьомому зазначає про заборону обмежувати доступ до інформації щодо використання бюджетних коштів юридичними особами, що фінансуються з державного, місцевих бюджетів, бюджету Автономної Республіки Крим. Таким чином фінансова звітність Державного підприємства «Редакція газети «Голос України» має бути надана у відповідь на запит в повному обсязі.

3. Щодо інформації про штатний розпис/структуру Державного підприємства «Редакція газети «Голос України», заробітну плату за 2018-2020 роки, загальний фонд оплати праці за 2018-2020 роки. Постанова Пленуму Вищого адміністративного суду №10 від 26 вересня 2016 року зазначає у пункті сьомому, що за загальним правилом не може бути обмежено доступ до інформації про розпорядження бюджетними коштами, володіння, користування чи розпорядження державним, комунальним майном, у тому числі до копій відповідних документів, умови отримання цих коштів чи майна, прізвища, імена, по батькові фізичних осіб та найменування юридичних осіб, які отримали ці кошти або майно. При дотриманні вимог, передбачених частиною другою статті 6 Закону України «Про доступ до публічної інформації», вказану інформацію може бути обмежено в доступі, коли оприлюднення або надання такої інформації може завдати шкоди інтересам національної безпеки, оборони, розслідуванню чи запобіганню злочину (частина п'ята стаття 6 Закону України «Про доступ до публічної інформації»). Проте щодо 2020 року у наданні інформації може бути обґрунтовано відмовлено – ця інформація ще не є створеною і зафіксованою у розпорядника. Разом з цим Постанова Пленуму зазначає, що «якщо запит стосується інформації, яка міститься в кількох документах і може бути зібрана і надана без значних інтелектуальних зусиль (наприклад, без проведення додаткового змістовного аналізу), то така інформація відповідає критеріям «відображеності та задокументованості» і є публічною». Таким чином штатний розпис та фактичні виплати працівникам державного підприємства за 2018-2019 роки разом з їх прізвищами іменами та по-батькові мають надаватися у відповідь на запит.

4. Виходячи з наведеного вище, має надаватися інформація і про доходи Державного підприємства «Редакція газети «Голос України», заробітну плату за 2018-2019 роки. Проте інформація про заплановані доходи (за 2020 рік) не відповідає критеріям «відображеності та задокументованості», тож у наданні цієї інформації може бути правомірно відмовлено

5. Так само щодо інформації про фактичний тираж (наклад) газети «Голос України», загальну кількість передплатників газети (в т.ч. за редакційною передплатою) за 2018-2020 роки. Така інформація має бути надана щодо 2018-2019 років, проте не є «відображеною та задокументованою» щодо 2020 року.

 

«Доступ до правди»