Як проходить декомунізація в Дніпрі - відповідь на запит

18 Квітня 2023 08:18

У міській раді Дніпра повідомили про підсумки декомунізації і дерусифікації в місті. Про це йдеться у відповіді на інформаційний запит, яку отримало з мерії Радіо Свобода.

За даними відповіді, упродовж 2022 року в місті перейменували 123 вулиці, провулки, площі тощо, назви яких пов’язані з державою-агресором. Станом на березень 2023 року змінили ще 26 топонімів.

За інформацією з міськради, зокрема, зараз розглядається питання обрання нової назви для однієї з найбільших вулиць лівого берега – вулиці Маршала Малиновського. Надійшло вісім звернень щодо нової назви, їх вивчає профільна робоча група міськради.

«До виконкому міської ради надходять пропозиції жителів щодо нової назви. Деякі назви, які було запропоновано, дублюють назви існуючих вулиць. Наприклад, запропоновано назву «вулиця Сонячна», яка дублює назви вулиць у Самарському та Новокодацькому районах міста», – сказано в документі.

У міськраді також поінформували, що наразі у Дніпрі демонтували й усунули з публічного простору вісім пам’ятників, пов’язаних з Російською імперією та СРСР: Валерію Чкалову, Олександру Матросову, Олександру Пушкіну, генералу Юхиму Михайлу, Михайлу Ломоносову, Максиму Горькому, Володі Дубініну, Олександру Федорову.

«Відомості щодо проєкту стосовно подальшого демонтажу пам'ятника Василю Маргелову (уродженець Дніпра, командувач повітряно-десантних військ Радянського Союзу з 1954 по 1959 та з 1961 по 1979 роки) відсутні», – сказано в документі.

У міськраді також зазначили, що, за програмою реформування та розвитку житлового господарства на 2020–2024 роки, у 2023 році в Дніпрі запланували витратити на придбання номерних знаків та табличок з новими назвами вулиць 17 мільйонів 187 781 гривню.

Комунальники упродовж року виконають завдання в межах фінансування, сказано у відповіді на запит.

Поки ж на вулицях Дніпра, назви яких було декомунізовано та дерусифіковано, лишаються старі таблички з назвами.

 

«Доступ до правди»