Як працює Бердянська військова адміністрація в екзилі: взнаємо через запити

15 Серпня 2023 00:00

18 серпня 2022 року Президент утворив Бердянську міську військову адміністрацію, начальником якої призначив Вікторію Галіціну. Через окупацію міста цей орган влади працює в Запоріжжі, а його керівниця на час воєнного часу отримала повноваження міської ради та міського голови Бердянська.

За допомогою інформаційних запитів журналіст видання «Локатор медіа» Олександр Пилипенко спробував дізнатися, чим займалась адміністрація протягом з дня утворення і до кінця квітня 2023 року. 

 У виконкомі – 25 працівників замість 171

З отриманих відповідей стало відомо, що кількість працівників військадміністрації складає 16 осіб. Через призупинення повноважень Бердянської міської ради, її виконавчий комітет перейшов до підпорядкування БМВА та продовжує працювати, але у скороченому форматі – зі 171-го його працівника обов’язки наразі виконують лише 25, а інші перебувають у простої.

Бердянська міська військадміністрація виконує повноваження місцевих органів влади, рішення цього органу обов’язкові для виконання виконавчим комітетом, відділами та комунальними установами Бердянської міської ради. БМВА має свій бюджет і протягом 2022 року (за чотири з половиною місяці з часу утворення) витратила з нього майже 20 мільйонів гривень, з них 1,7 мільйонів – на організаційне, інформаційно-аналітичне та матеріально-технічне забезпечення своєї діяльності та 18,2 мільйонів – на фінансову допомогу військовим. Для порівняння, в тому ж році виконкомом та іншими підрозділами міськради було використано 519,7 мільйонів бюджетних гривень.

У поточному році витрати БМВА станом на кінець травня сягнули 56 мільйонів гривень (2,8 – на організаційне, інформаційно-аналітичне та матеріально-технічне забезпечення діяльності та 53,2 – на фінансову допомогу військовим та для виконання інших завдань в галузі оборонної роботи).

У 2022 році адміністрація уклала 7 договорів на закупівлю товарів та послуг, у поточному році станом на 26 травня таких договорів укладено вже 13. Для прикладу, серед них закупівля паперу та канцелярського приладдя, бензину, ноутбуків та іншого комп’ютерного обладнання, оренда нежитлового приміщення та транспортного засобу з водієм тощо.

Протягом минулого та за перші п’ять місяців поточного року ні Бердянська міська військадміністрація, ні виконком грантових коштів не залучали

Також БМВА надала інформацію щодо свого листування. Так у 2022 році вона отримала і розглянула 65 звернень та 16 інформаційних запитів, у 2023 році – 7 звернень та 37 інфозапитів. До окупації Бердянська ці показники роботи міської влади вимірювалися сотнями. Таке суттєве зменшення пов’язане із розпорошенням мешканців по іншим громадах та країнах, а також їх недостатньою обізнаністю про наявні канали комунікації з БМВА.

Як записатися на прийом?

На письмове прохання журналістів надати копії документів, що регламентують проведення особистого прийому громадян посадовими особами БМВА, начальник Вікторія Галіціна відповіла, що затверджений нею Порядок організації прийому громадян в умовах воєнного стану, вже є оприлюдненим на ресурсах органу в Telegram та Facebook та вказала відповідні гіперпосилання.

Такі дії чиновниці суперечать частині 2 статті 22 ЗУ «Про доступ до публічної інформації», в якій чітко зафіксовано, що відповідь розпорядника інформації про те, що інформація може бути одержана запитувачем із загальнодоступних джерел, вважається неправомірною відмовою в наданні інформації, тому запит направили повторно. 

Врешті отримавши та проаналізувавши Порядок, журналісти дізнались, що керівництво БМВА проводить прийоми громадян в режимі онлайн на цифровій платформі ZOOM за попереднім записом. Записуватися потрібно не пізніше, ніж за три дні у робочий час телефоном 0997801701. Начальник адміністрації Вікторія Галіціна, її заступник Олександр Пасічник та керуючий справами Антон Сущенко приймають відповідно до графіку по одному дню раз на місяць. На особистий прийом до начальниці можуть потрапити лише ті громадяни, звернення яких у поточному році вже розглядались на особистому прийомі її заступником або керівником апарату. Соціально незахищені верстви населення та учасники бойових дій приймаються першочергово.

Також журналісти виявили в ньому пункт щодо заборони реєстрації на особистий прийом громадян, які визнані судом недієздатними. Ця норма порушує Рішення Конституційного Суду України та є дискримінаційною.

 

 Публікація підготовлена в рамках проєкту «Посилення громадянської журналістики в Україні», який впроваджується ГО «Платформа прав людини» за фінансової підтримки United Nations Democracy Fund (UNDEF)