Таунхауси замість індивідуального будинка. Як перевірити законність будівництва?

16 Березня 2020 07:00

У Ворзелі розпочалося будівництво шістьох таунхаусів. Таїсія Масіна під час вебінару «Доступ до забудов: що таке публічна інформація про будівництво, як її отримати?» розповіла, що на сайті ДАБІ є повідомлення про початок будівницва індивідуального будинку, тоді як насправді йдеться про шість таунхаусів. Що робити місцевим жителям і як можна втрутитися в ситуацію – пояснює медіа-юристка громадської організації «Центр демократії та верховенства права» Христина Буртник:

Якщо ви помітили, що біля вас розпочалось будівництво, то це уже стадія «виконання підготовчих та будівельних робіт». На цій стадії будівництва замовник повинен мати відповідні документи, що підтверджують законність проведення будівельних робіт. Також на цій стадії відповідні органи уже повинні володіти інформацією та документами, які є відкритою інформацією відповідно до законодавства.

Спершу варто уточнити точну назву цільового призначення земельної ділянки, на якій ведеться будівництво, адже такого як «індивідуальне будівництво» законодавством не передбачено. Відповідно до Класифікації видів цільового призначення земель існують такі види:

·               Для індивідуального садівництва

·               Для будівництва індивідуальних гаражів

·               Для індивідуального дачного будівництва

·               Для колективного житлового будівництва

·               Для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку та інше

Будівництво може здійснюватись тільки в межах цільового призначення. Про цільове призначення ви можете дізнатись на публічній кадастровій карті або надіслати запит до територіального органу Держгеокадастру.

Щодо запиту до уповноваженого органу містобудування та архітектури. Містобудівні умови та обмеження видаються замовнику будівництва уповноваженим органом містобудування та архітектури. Запит на цей документ ви можете надіслати на адресу відповідної місцевої ради, яка спрямує його у свій структурний підрозділ, який відповідальний за надання таких документів.

Містобудівні умови та обмеження – окремий документ, що містить комплекс планувальних та архітектурних вимог до проектування і будівництва щодо поверховості та щільності забудови земельної ділянки, відступів будинків і споруд від червоних ліній, меж земельної ділянки, її благоустрою та озеленення, інші вимоги до об’єктів будівництва, встановлені законодавством та містобудівною документацією.

Отримавши МУО, видані забудовнику, ви фактично дізнаєтесь, який об’єкт можна будувати на цій земельній ділянці. Також МУО можна знайти на веб-сайті місцевої ради.

Також можна надіслати запит до органу державного архітектурно-будівельного контролю. Якщо ми маємо справу із будівництвом житлового будинку вище 4х поверхів (тобто об’єкту, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об’єктів з середніми (СС2) та значними (СС3) наслідками), то варто пам’ятати, що замовник має право виконувати будівельні роботи після отримання від органу державного архітектурно-будівельного контролю дозволу на виконання будівельних робіт (стаття 37 Закону «Про регулювання містобудівної діяльності»). А також, що не менш важливо, варто запитати, чи не було анульовано такий дозвіл та на якій підставі.

Цей документ містить інформацію про замовника, підрядника будівництва, сам об’єкт, ким розроблена проектна документація, ким здійснена експертиза проекту, хто буде здійснювати авторський та технічний нагляд, а також хто буде відповідальним виконавцем робіт.

Тобто, надіславши запит з проханням надати копію дозволу або інформацію, що в ньому міститься, ви побачите, що саме було дозволено будувати.

Об’єкт будівництва повинен відповідати всім цим документам та іншим вимогам законодавства. В іншому випадку його будівництво є незаконним, і тоді слід звертатися до органів державного архітектурно-будівельного контролю для здійснення перевірки та усунення порушень законодавства.

Щоб дізнатися більше, ви можете проглянути вебінари про доступ до забудов на Youtube каналі «Платформи прав людини».

«Доступ до правди»