Запити про медичний кисень: як і навіщо про це запитувати

13 Грудня 2021 07:27

Міністерство охорони здоров'я України не лише не надає інформацію про постачання медичного кисню до лікарень та медзакладів у 2021 році, а й ігнорує відповідні журналістські запити. Ми ж рекомендуємо надіслати запит про це до конкретних медичних закладів та до регіонального управління\департаменту охорони здоров’я.

Медичний кисень став однією з найгостріших потреб для медичної системи з початку пандемії коронавірусу. Брак кисню у державних та комунальних медичних закладах неодноразово спонукав українців купувати його власним коштом заради здоров’я і життя рідних. При цьому МОЗ кількаразово наголошував, що кисню достатньо і потреби хворих на ковід киснем забезпечені.

Проте наскільки конкретно задоволено цю потребу, мінстерство на запити не відповіло.

1 листопада інформаційне агентство «Українські новини» надіслало запит на публічну інформацію до МОЗ на надання переліку підприємств (державних та приватних), що постачають медичний кисень до лікарень та установ МОЗ у 2021 році. Як відомо, в листопаді публічно артикулювали свій намір надати державі безкоштовно медичний кисень черкаський «Азот» та «Метінвест», і цікаво, чи виконано цю обіцянку. До того ж знати це варто і з суто прагматичних міркувань: якщо в лікарні не буде кисню, то де його можна шукати.

Згідно із ст. 20 Закону України «Про доступ до публічної інформації», розпорядник інформації (в даному випадку МОЗ) має надати відповідь на запит публічної інформації не пізніше ніж за 5 робочих днів з дня отримання запиту. В разі потреби закон передбачає можливість продовження терміну розгляду запиту на 20 робочих днів (п. 4 ст. 20) з обов'язковим повідомленням запитувача (фізичної чи юридичної особи) не пізніше ніж 5 робочих днів з дня отримання запиту.

Станом 30 листопада (після закінчення 30 днів) ані повідомлення про відстрочку, ані відповіді на інформаційний запит МОЗ не було надано. Відсутність відповіді на запит є порушенням законодавства про доступ.

17 листопада інформагентство «Українські Новини» надіслало повторний аналогічний запит до Кабінету Міністрів України. 24 листопада Кабмін повідомив про направлення згаданого запиту на публічну інформацію до МОЗу.

 

«Відповідно до ч. 3 ст. 22 Закону України «Про доступ до публічної інформації» надсилаємо для розгляду запит ІА "Українські Новини" від 17.11.2021, що надійшов до Кабінету Міністрів електронною поштою. За результатами розгляду просимо надати відповідь автору запиту та поінформувати Секретаріат Кабінету Міністрів», - йдеться в листі Кабміну на адресу МОЗу.

Однак станом на 30 листопада відповідь на повторний інформаційний запит, що був надісланий Кабміном до МОЗу, також не була надана Українським Новинам. Сумніватись у тому, що він потрапив за адресою, не варто, адже якщо запитувач ще міг помилитись адресою або надіслати на хибну, то два розпорядника, які у постійній тісній діловій комунікації, однозначно мають коректний канал комунікації. Тож відсутність відповіді на запит була свідомим порушенням закону.

Однак якщо й ігнорує МОЗ, це не означає, що ігноруватимуть і у регіонах. Аби зрозуміти, яка ситуація з медичним киснем у медзакладах вашого міста чи регіону – пишіть запити.

Розпорядник – управління\департамент охорони здоров’я. Можна на держадміністрацію або міську раду загалом, але доведеться довше чекати, поки пройде ряд переадресацій. Інший варіант – конкретний комунальний медичний заклад, де лікують хворих на коронавірус.

Що запитуємо? Є кілька варіантів, можна написати кілька запитів, взяти усі запитання в один запит або вибірково саме ті запитання, які вас цікавлять.

1)     Які підприємства постачають медичний кисень у лікарні\медичні заклади?

2)     Скільки медичного кисню було отримано закладом\лікарнею у (наприклад) грудні 2021 року?

3)     Чи наявна кількість медичного кисню покриває потребу в ньому хворих на коронавірус станом на … (місяць, число)? Якою є потреба у кисневі (у літрах) і яка кількість кисню наявна в закладі (у літрах)?

4)     Якими є підстави для безоплатного надання медичним закладом медичного кисню для хворого на коронавірус?

Так, кількість хворих, обсяг потреб змінні, але, отримавши відповідь на запит, ви зможете взнати, чи варто розраховувати на безкоштовне забезпечення киснем у випадку хвороби і де його шукати, якщо у медичному закладі бракуватиме.

«Доступ до правди»