Як користуватись конструктором скарг щодо ігнорування запитів на відкриті дані?

25 Жовтня 2021 14:31

Розроблено конструктор запитів і скарг для судових позовів щодо доступу до публічної інформації у форматі відкритих даних. Цей інструмент значно полегшує запитувачу процес подачі запиту та оскарження, якщо на цей запит щодо відкритих даних розпорядник надав неповну відповідь, а то й взагалі не відповів.

Новий сервіс розміщений на сайті спільноти OpenUp: за все відкрите

«Законом України «Про доступ до публічної інформації» визначено, що громадяни України мають право запитувати дані і вимагати оприлюднення відкритих публічних даних.  Для отримання відкритих публічних даних можна ознайомитись з наборами, які оприлюднені на Єдиному державному порталі відкритих даних https://data.gov.ua/ , на сайті розпорядника або надіслати запит до конкретного розпорядника щодо надання відкритих публічних даних», –  зазначають на сайті.

Користувач може за допомогою конструктора подати запит, скаргу або судовий позов щодо відкритих публічних даних.

Щоб подати запит

Для цього треба натиснути «Подати запит» і заповнити поля про контактну інформацію (прізвище, ім’я та по батькові, електронну адресу та телефон. Крім того, необхідно зазначити суть запиту: який розпорядник відкритих даних, відповідно до якого закону і який саме набір даних.

Введені дані автоматично заповнять форму, ви зможете поглянути на вигляд запиту – і надіслати його.

«Запит потрібно надіслати на електронну скриньку, вказану для запитів на доступ до публічної інформації на сайті розпорядника або ж на загальну електронну скриньку в розділі «Контакти», якщо спеціальної поштової скриньки для запитів не виділено», – пояснюють на сайті.

Нагадаємо, що запит щодо відкритих даних ви можете подати і через нашу платформу «Доступ до правди».

Як подати скаргу

У випадку, якщо на запит не отримано відповідь, отримано часткову відповідь, відповідь, яка не відповідає формату відкритих даних, можна:

1) Звернутись зі скаргою до Уповноваженого з прав людини в порядку Закону України «Про звернення громадян».

2) Звернутись до адміністративного суду за місцем реєстрації або за місцем реєстрації розпорядника (уточнити!) за захистом прав і оприлюдненням відкритих публічних даних.

«Переважно ми звертаємось і до Уповноваженого, і до суду. Уповноважений може відкрити провадження за зверненням і подати протокол про порушення ваших прав до суду. На порушників очікує адміністративний штраф», – вказують в OpenUp.

Тож, щоб подати скаргу, треба заповнити у формі поля ваших контактних даних, зазначити дату подачі запиту, розпорядника та запитуваний набір даних. Крім того, потрібно описати суть скарги:

1)     Обрати була відповідь відсутня чи неправомірна відмова

2)     Зазначити особливі обставини запиту (суспільний інтерес, що позиваєтесь і до суду, що запит надісланий е-поштою тощо).

3)     Прикріпити додатки (це може бути переписка з розпорядником, аудіозапис розмови з ним, відповідь-відмова тощо).

4)     Зберігаєте і надсилаєте скаргу.

 

«Вам необхідно надіслати цю скаргу на електронну пошту Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Відповідно до статті 20 Закону України «Про звернення громадян» звернення розглядаються і вирішуються у термін не більше одного місяця від дня їх надходження. Якщо в місячний термін вирішити порушені у зверненні питання неможливо, керівник відповідного органу, підприємства, установи, організації або його заступник встановлюють необхідний термін для його розгляду, про що повідомляється особі, яка подала звернення. При цьому загальний термін вирішення питань, порушених у зверненні, не може перевищувати сорока п'яти днів», – вказують в OpenUp.

Як подати позов до суду

При оформленні позову за допомогою конструктора необхідно буде надати дані про запитувача, розпорядника, обрати суд, у якому будуть розглядати справу.

Крім того, потрібно описати суть ситуації:

1)     Що відповів розпорядник

2)     Зазначити особливі обставини справи (суспільний інтерес, чи є зафіксованою ця інформація, що це перший позов у цій справі тощо).

3)     Прикріпити додатки (це може бути переписка з розпорядником, аудіозапис розмови з ним, відповідь-відмова тощо).

4)     Звернення до суду потребує оплати судового збору в розмірі орієнтовно 900-1000 грн за одну позовну вимогу. Про суму збору теж треба вказати у конструкторі.

5)     До судового позову обов’язково потрібно додати оригінал квитанції про оплату збору (реквізити містяться на сайтах адміністративних судів, до яких плануєте звертатись), а також копії всіх додатків.

Позовна заява, копії додатків мають бути у двох примірниках. Всі копії (всі сторінки) завірені наступним написом «Дата, підпис, ініціали, «Згідно з оригіналом».

 

 

Користуватись новим інструментом дуже зручно – тож застосовуйте його аби отримувати потрібні вам відкриті публічні дані.

Конструктор було презентовано під час Конференції закритих даних, яка відбулася 21 жовтня 2021 року.

«Доступ до правди»

 Колаж Марії Кравченко для «Доступу до правди»