Як кадрові зміни загрожують праву на доступ в Іспанії

1 Лютого 2021 08:26

Громадська організація Access Info Europe виступила із заявою щодо кадрових змін у іспанській Раді з питань прозорості. На думку активістів, тенденції у кадрових перестановках можуть свідчити про згортання прозорості та обмеження доступу до публічної інформації.

Access Info Europe  це мадридська група, яка проводить кампанію за доступ до інформації в Європі. Ця неурядова організація була створена у червні 2006 року експертами з питань доступу до інформації з метою просування права на доступ в Європі.

26 січня 2021 року Access Info Europe виступила з публічною заявою, у якій засудила зміни у кадровому складі в Раді з питань прозорості Іспанії.

Як ідеться в заяві, раніше заступницею директора з питань апеляції була Есперанса Замбрано, досвідчена фахівчиня, що досконало знає закон про прозорість, оскільки працювала над його написанням в 2021 році. Фахівчиня має шість років досвіду роботи із апеляціями в Раді. Однак зараз на цю посаду претендує інша людина, яка очевидно не матиме подібного рівня кваліфікації та експертизи.

«Якраз у той час, коли іспанський уряд взяв на себе амбіційний чотирирічний план дій щодо відкритого уряду в рамках свого членства в Партнерстві «Відкритий уряд», дуже тривожно спостерігати за тим, як підривається незалежність та досвід Ради прозорості. Есперанса Замбрано завоювала повагу співтовариства щодо прозорості в Іспанії та в усьому світі на таких форумах, як Партнерство відкритого уряду; в Європі та Латинській Америці, а також як експертка-спікерка на заходах, проведених у 2020 році такими організаціями, як ОБСЄ. Навіть коли ми, як організації громадянського суспільства, ми не погоджувались з рішеннями Ради - оскільки вони не завжди приймали рішення про доступність документів - вони були справедливими, збалансованими та аргументованими відповідно до міжнародних стандартів щодо права на інформацію»,  сказала Хелен Дарбішир, виконавча директорка Access Info.

Кадрові зміни, які стурбували експертну спільноту, що працює в сфері доступу, відбулися незабаром після того, як 20 жовтня 2020 року був призначений новий голова Ради Хосе Луїс Родрігес Альварес. Громадянське суспільство занепокоєне фактом його призначення, оскільки він надмірно близький до урядової соціалістичної партії Іспанії.

В Access Info наголошують, що призначення проводилося без відкритого списку кандидатів та громадських слухань. Парламент скоріше просто поставив «галочку», ухваливши це рішення, ніж повноцінно розглянув та обговорив його.

Організація також наголошує на тому, що в останні роки спостерігається чітка тенденція до невиконання рішень Ради центральними урядовими органами, знизившись із 88% у 2015 році до лише 60% рішень, виконаних у 2020 році. Крім того, уряд ініціював 28 судових позовів проти рішень Ради.

Access Info вимагає термінової реформи іспанського закону Про прозорість від 2013 року, щоб гарантувати справжню незалежність Ради прозорості, а її рішення зробити обов’язковими для виконання.

«Доступ до правди»