Як дізнатися, що будуватимуть у центрі Кременчука – консультація

21 Квітня 2020 07:00

У Кременчуці в центрі міста на територію колишнього дитячого комбінату №8 (вул. Шевченка, 33) завезли будівельні матеріали і проводять підготовчі роботи для можливого будівництва. Під час вебінару «Доступ до забудов: що таке публічна інформація про будівництво, як її отримати?» журналіст Олег Булашев поцікавився, як дізнатися, що саме заплановано побудувати.

Відповідає медіа-юристка громадської організації «Центр демократії та верховенства права» Христина Буртник:

«У даному випадку містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки (видані на будівництво спортивно-оздоровчого комплексу з реконструкцією основної будівлі дитячого комбінату під офісні приміщення з надбудовою мансарди) не співпадають із інформацією, оприлюдненою на сайті Державної архітектурно-будівельної інспекції (там розміщена інформація про підготовчі роботи з будівництва п’ятиповерхівки).

Можуть бути різні причини, чому так сталось (скоріш за все корупційного характеру), але варто пам’ятати одне – жоден із цих документів не дає право на будівельні роботи. Містобудівні умови та обмеження тільки вказують, що можна в цьому місці будувати, а повідомлення про підготовчі роботи – декларування забудовником, що він починає роботи з підготовки земельної ділянки, влаштування огородження будівельного майданчика і т.д. Орган архітектурно-будівельного контролю його реєструє і оприлюднює на сайті, але не перевіряє, що будується.

Втім, відповідно до Порядку виконання підготовчих та будівельних робіт, право на початок виконання підготовчих або будівельних робіт, набуте на підставі поданого повідомлення, також може бути скасовано відповідним органом державного архітектурно-будівельного контролю у разі… встановлення під час проведення перевірки порушень вимог містобудівної документації, містобудівних умов та обмежень, невідповідності об’єкта будівництва проектній документації на будівництво такого об’єкта, вимогам будівельних норм, стандартів і правил, порушень містобудівного законодавства у разі невиконання вимог приписів посадових осіб органів державного архітектурно-будівельного контролю. Але для цього, звісно, потрібно провести відповідну перевірку.

Отже, щоб все таки розібратись, що саме будується на конкретній ділянці, варто запитати інший документ – дозвіл на виконання будівельних робіт. Саме цей документ повинен отримати замовник будівництва, якщо він планує побудувати п’ятиповерхівку. Цікаво, що при поданні заяви на отримання цього дозволу замовник повинен зазначити «реєстраційний номер містобудівних умов та обмежень, технічних умов у Реєстрі будівельної діяльності», а не надати самі містобудівні умови. На цьому і будуються зловживання.

Ви можете також попросити цю заяву, щоб перевірити чи збігається номер МУО із тим, що ви отримати на свій запит.

Окрім того, хочу звернути вашу увагу на ще один нюанс. Відповідно до п.12 Порядку виконання підготовчих та будівельних робіт: «Інформація про документ, що дає право на виконання підготовчих та будівельних робіт (реєстраційний номер, дата видачі, найменування органу державного архітектурно-будівельного контролю, який здійснив дії щодо внесення даних до реєстру і здійснює контроль за будівництвом об’єкта), відомості про найменування, клас наслідків (відповідальності) об’єкта, здійснення оцінки впливу на довкілля для об’єктів, що підлягають оцінці впливу на довкілля відповідно до Закону України «Про оцінку впливу на довкілля», зображення об’єкта та його основні техніко-економічні показники, замовника, проектувальника, підрядників, осіб, відповідальних за здійснення авторського і технічного нагляду, відповідальних виконавців робіт з урахуванням внесених змін розміщуються на стенді завдовжки не менше ніж 1,5 метра і завширшки не менше ніж 1 метр, що встановлюється на будівельному майданчику в доступному для огляду місці (за винятком індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків, господарських (присадибних) будівель і споруд, прибудов до них)».

Отже, на стадії виконання підготовчих робіт замовник повинен був розмістити стенд із інформацією про об’єкт. Те, що він цього не зробив також може бути підставою звернення для початку перевірки».

Щоб дізнатися більше, ви можете проглянути вебінари про доступ до забудов на Youtube каналі «Платформи прав людини».

Читайте також:

Справу про відкриті дані реєстру ДАБІ розглядатиме Верховний Суд

Доступ до землі. Що треба знати, щоб отримати інформацію про землі громад?

Блог Андрія Романенка/ Як відкрити Генеральний план: епопея на 6 років

Як учаснику АТО отримати землю: покрокова схема дій

«Доступ до правди»