Вища рада правосуддя про ліквідацію ОАСК: Це питання потребує дискусії

20 Січня 2021 08:05

У відповідь на запитання Офісу Президента щодо ліквідації Окружного адміністративного суду міста Києва Вища рада правосуддя запропонувала провести широку дискусію з цього приводу. Про це стало відомо завдяки отриманій офіційній відповіді ВРП, наданій на запит користувача Степана Берка.

Нагадаємо, 30 липня на сайті Офіційного інтернет- представництва Президента України була розміщена електронна петиція № 22/102742-еп «Щодо ліквідації Окружного адміністративного суду м. Києва». Її автором став журналіст Данило Мокрик. Петиція набрала необхідні для розгляду 25 тисяч голосів.

У своїй відповіді Президент Володимир Зеленський зазначив:

«Порядок утворення і ліквідації суду чітко врегульовано на законодавчому рівні. Так, відповідно до частини другої статті 125 Конституції України суд утворюється, реорганізовується і ліквідовується законом, проект якого вносить до Верховної Ради України Президент України після консультацій з Вищою радою правосуддя. Повідомляю, що мною доручено розпочати відповідні консультації з Вищою радою правосуддя для отримання позиції конституційного органу суддівського врядування»

Відповідно заступник керівника Офісу Президента Андрій Смирнов після того звернувся з офіційним листом, щоб дізнатися позицію Вищої ради правосуддя щодо ліквідації Окружного адміністративного суду міста Києва.

Голова Вищої Ради правосуддя Андрій Овсієнко, як стало відомо з отриманих у відповідь на запит матеріалів, наголосив на «необхідності детального розгляду наявності обґрунтованих причин, доцільності та наслідків ліквідації суду. А також необхідності розгляду альтернативних варіантів вирішення ситуації для досягнення максимально сприятливих результатів».

Тож офіційною позицією ВРП у цій ситуації стала пропозиція широкої дискусії щодо ліквідації ОАСК «зі залученням експертів на професійних майданчиках».

«Доступ до правди»