Волинська журналістка подала до суду на благодійний фонд голови Волинської облради

16 Травня 2017 13:05

Волинська журналістка Ірина Мусій (Аріна Крапка) подала позов до суду на благодійний фонд голови Волинської обласної ради Ігоря Палиці через відмову надати публічну інформацію. Про це журналістка повідомила на своїй сторінці у мережі Фейсбук.

Судовий збір журналістка сплатить в рамках ініціативи «На суд за доступ».

Журналістка розповіла, що 14 березня 2017 року надіслала до Благодійного фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» запит на інформацію. Вона просила надати  звіти про надходження та витрати коштів фонду з 2014 року до сьогодні. Натомість у фонді попросили продовжити термін розгляду запиту, а потім відмовилися надавати інформацію взагалі. У відмові фонд зазначив, що не є розпорядником запитуваної інформації.

«Чинне законодавство чітко передбачає, що відомості, які стосуються структури та розміру доходів і витрат благодійних організацій, а також умов використання їх активів для благодійної діяльності ― є відкритою публічною інформацію, яка повинна надаватися в т.ч. за запитами фізичних і юридичних осіб (ч.3 ст.17 Закону України «Про благодійну діяльність та благодійні організації»), - зазначає журналістка.

Позов склав медіаюрист ГО «Платформа прав людини»  Олександр Бурмагін, який у коментарі для Інституту масової інформації  зазначив, що дія Закону України «Про доступ до публічної інформації» поширюється на багатьох юридичних осіб – не суб'єктів владних повноважень.

За його словами, благодійні фонди в більшості випадків можуть визнаватись розпорядниками інформації, і відповідно, мати обов'язок надавати інформацію на запити на підставі п. 4 ч. 2 ст. 13 закону.

Також юрист зауважив, що у законі передбачено, що до розпорядників інформації, зобов'язаних оприлюднювати та надавати за запитами інформацію, визначену в цій статті, у порядку, передбаченому цим законом, прирівнюються суб'єкти господарювання, які володіють інформацією, що становить суспільний інтерес (суспільно необхідною інформацією).

«Є різні аргументи і обставини, які можуть свідчити про наявність суспільного інтересу (ч. 2 ст. 29 Закону України «Про інформацію»). Проте в цій справі, крім інших, переконливим аргументом є те, що предмет запиту стосувався інформації, яку профільний закон щодо благодійних організацій забороняє відносити до інформації з обмеженим доступом. Тобто звіти благодійного фонду про його діяльність, витрати і доходи, на думку законодавця, є суспільно значимою», - зауважив Олександр Бурмагін.

фото - https://www.volynnews.com

 

«Доступ до правди»