Вінницька міськрада відмовилася надати копії пайових договорів

21 Березня 2017 15:20

Виконавчий комітет Вінницької міської ради відмовився надати копії пайових договорів із забудовниками Вінниці за 2016 рік у відповідь на запит на отримання публічної інформації. Про це повідомляє центр громадського контролю «ДІЙ-Вінниця».

Міська рада у відповіді на запит повідомила, що за дев’ять місяців минулого року до бюджету надійшло 6,8 мільйонів пайової участі. Копії договорів надати відмовились, посилаючись на те, що вони виконані, а тому не зберігаються.

Щоб захистити своє право на інформацію, «ДІЙ-Вінниця» звернувся до суду.

Медіа-юрист ГО «Платформа прав людини» Олександр Бурмагін, який допомагав активістам  складати позов, зазначив, що така відповідь є грубим порушенням закону:

- Відповідно до ч. 2 ст. 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їхні посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Іншими словами, сам орган місцевого самоврядування, його посадові особи «на власний розсуд» і забаганку не можуть вирішувати зберігати той чи інший документ чи ні, на яких умовах і скільки часу. Питання строку і порядку зберігання різних видів документів будь-якого органу ОМС внормовано у переліку типових документів, що створюються під час діяльності державних органів та органів місцевого самоврядування, інших установ, підприємств та організацій, із зазначенням строків зберігання документів (Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 17 квітня 2012 р. за № 571/20884). У п.330 зазначеного Переліку чітко передбачено, що будь-які договори, угоди (аудиторські, господарські, операційні тощо) зберігаються три роки. Причому, ці три роки починають обраховуватись після закінчення строку дії договору. Отже, якщо Вінницька міська рада (або інший ОМС) укладала договори і знищувала їх відразу після виконання (закінчення строку дії), то посадовці, які це робили – порушували чинне законодавство.

Засідання щодо розгляду справи призначено на 3 квітня.

 

«Доступ до правди»