«Вінницяоблводоканал» відмовилося відповідати на запит щодо контрагентів

28 Листопада 2017 10:15

Комунальне підприємство «Вінницяоблводоканал» не вважає себе розпорядником щодо інформації про контрагентів підприємства: активістка Юлія Грига на запит, з якими контрагентами комунальники працювали у 2016 та 2017 роках, отримала відмову.

«КП «Вінницяоблводоканал» відмовляє в задоволенні запиту на публічну інформацію, оскільки не є розпорядником запитуваної інформації в розумінні цілей  ЗУ «Про доступ до публічної інформації», - ідеться у відповіді.

Юрист підприємства цитує ст. 13, згідно з якою розпорядниками є суб'єкти владних повноважень, юридичні особи, що фінансуються з державного й місцевих бюджетів, а також суб'єкти господарювання, які займають домінуюче становище на ринку або наділені спеціальними чи виключними правами, або є природними монополіями, - стосовно інформації щодо умов постачання товарів, послуг та цін на них.

Однак, згідно з тлумаченням Постанови Пленуму «Про практику застосування адміністративними судами законодавства про доступ до публічної інформації» від 29.09.2016, комунальні підприємства є розпорядниками у розумінні ст. 6 ЗУ «Про доступ…».

«Доступ до інформації щодо розпорядження комунальним підприємством комунальним майном, зокрема, інформація про використання коштів, розподіл доходів від надання послуг (продукції, товарів), виплати заробітної плати працівникам, використання вкладів та дотацій з бюджетів, інші витрати, та прізвища, імена, по батькові фізичних осіб та найменування юридичних осіб, які отримали ці кошти або майно, може бути обмежено лише за умов, передбачених частиною п’ятою статті 6  Закону. У цьому контексті така інформація є суспільно необхідною, а комунальні підприємства є її розпорядниками», - ідеться у постанові.

Як повідомила «Доступу…» Юлія Грига, вона має намір подати повторний запит, а якщо отримає відмову і на нього – звернеться зі скаргою до Омбудсмана.

 

«Доступ до правди»

На фото - Юлія Грига