Військових за доступ не судять: суд не зміг засудити представника Міноборони за необґрунтовану відмову

13 Квітня 2017 13:07

Солом’янський районний суд міста Києва направив справу про те, що заступник директора Департаменту кадрової політики Міністерства оборони України необґрунтовано відніс інформацію до інформації з обмеженим доступом, до Міністерства оборони України «для вирішення питання щодо притягнення його до відповідальності за відповідним дисциплінарним статутом». Про це ідеться в постанові суду.

В судовому засіданні представник МО пояснив, що він є військовослужбовцем, а тому не може притягатися до відповідальності за адміністративне правопорушення на загальних підставах, а повинен нести відповідальність за дисциплінарним статутом.

Суддя погодився з такою думкою і зробив висновок про те, що дана справа повинна розглядатися в порядку дисциплінарного провадження.

Інформаційний запит до МО стосувався осіб, яких МО нагородило відомчою відзнакою «Вогнепальна зброя» або «Іменна вогнепальна зброя» у 2014-2016 роках.

Проте МО у наданні такої інформації відмовило, пославшись на ЗУ «Про захист персональних даних», а саме у зв’язку із забороною поширення персональних даних без згоди відповідних осіб.

«Доступ до інформації щодо володіння, користування чи розпорядження державним, комунальним майном, про використання, розпорядження бюджетними коштами та прізвища, імена, по батькові фізичних осіб, які отримали ці кошти або майно не може бути обмежено відповідно до закону. Обробка персональних даних таких осіб, зокрема їх поширення, здійснюється відповідно до закону і не вимагає на це згоди суб’єкта персональних даних. Інформація про прізвища, імена та по батькові осіб, які отримали відомчу заохочувальну відзнаку «Вогнепальна зброя», є відкритою, а доступ до неї може бути обмежено лише в інтересах національної безпеки, оборони, розслідування чи запобігання злочину»,  – прокоментувала «Доступу» Ірина Кушнір, представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з питань дотримання права на інформацію та представництва в Конституційному Суді.

Також вона зазначила, що нагородження відзнакою є виявом публічного заохочення особи державою за мужність і відвагу, зразкове управління військами, високі показники в бойовій підготовці, оволодінні військовою технікою та озброєнням, інші заслуги перед Вітчизною, Збройними Силами України. Відповідно інформація щодо нагородження відзнаками становить суспільний інтерес.

«Доступ до правди»

Фото – УНІАН