Військова прокуратура підводить вбивство людей у Хмельницькому під «необережність» та «перевищення меж необхідної оборони»

10 Листопада 2016 13:34

Військова прокуратура Західного регіону України у відповідь на інформаційний запит підтвердила, що здійснює досудове розслідування розстрілу людей 19 лютого 2014 року в Хмельницькому, коли протестувальники заблокували приміщення обласного СБУ і намагалися не випустити спецпідрозділ на Майдан у Київ.

«У кримінальному провадженні від 19.02.2014 за фактом перевищення влади або службових повноважень  працівниками правоохоронного органу, що спричинило тяжкі наслідки, а також вбивства громадянина Пагора Д.О., вчиненого через необережність, та заподіяння тяжких тілесних ушкоджень громадянці Шеремет Л.О. у разі перевищення меж необхідної оборони співробітниками Управління Служби безпеки України в Хмельницькій області 19.02.2014 під час оборони приміщення Управління за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 365, ч. 1 ст. 119, ст. 124 КК України», - ідеться у відповіді на інформаційний запит журналіста Володимира Гординського.

Відповідь на своїй сторінці у Фейсбуку опублікувала адвокат Євгенія Закревська.

Також вона звертає увагу на те, що справа розслідується «за фактом», що юридичної мовою означає, що підозрюваних у справі немає, хоча, нагадаємо, керівник Хмельницького СБУ Віктор Крайтор одразу написав рапорт, де взяв провину за надання наказу на застосування зброї на себе.

«Людмилі Шеремет було 71 рік. Це проти неї здійснювалась необхідна оборона? І з чим пов'язано закриття провадження відносно Віктора Крайтора? Чому немає жодної іншої підозри?», - обурюється Закревська і саркастично називає дану історію прикладом «успішного» розслідування справи Майдану від військової прокуратури.

Як писало видання Vsim, 19 лютого 2014 року в беззбройних людей у Хмельницькому, які просили головного СБУшника області вийти до них із поясненнями, почали стріляти. Спочатку стріляли з центрального входу до приміщення. Куля влучила в 71-річну Людмилу Шеремет. У важкому стані жінку забрала «швидка». Після цього активісти перейшли до радикальних дій: з обох боків ворота СБУ підперли тролейбусами, у вікна  полетіла бруківка, а потім й коктейлі Молотова. Вночі смертельне поранення отримав 22-річний Дмитро Пагор. Через три дні у лікарні померла Людмила Шеремет.

«Доступ до правди»

 

Фото – vsim.ua