Верховний Суд відмовив нардепу Баграєву видалити інформацію про нього з реєстру

10 Серпня 2021 08:14

Верховний Суд України відмовив у касації Миколі Баграєву, народному депутату IV - VII скликань, який просив видалити всю інформацію про нього, що міститься у відкритому реєстрі національних публічних діячів України PEP.ORG.UA, адміністратором якого є «Центр протидії корупції».

Про це йдеться у повідомленні Верховного суду про постановлення судового рішення 14 липня 2021 року.

У ньому зазначено, що: «такий спосіб судового захисту, як вилучення певної інформації, не відповідає змісту позовних вимог і по суті, є цензурою діяльності щодо певної особи»

Як пояснив юрист та адвокат ГО «Центр протидії корупції» Олександр Литвин, у цьому рішенні Верховний Суд фактично застеріг публічних діячів від безпідставних позовів, оскільки їхнє бажання «підчистити» про себе інформацію розцінюватиметься як спосіб обмежити конституційні права громадян на свободу слова.

«Також Верховний Суд нагадав публічним діячам, що поширення інформації про їхню діяльність, яка міститься в публічному доступі та яка відповідає дійсності, взагалі не є предметом судового захисту. Оскільки політичні діячі та посадові особи, які обіймають публічні посади, добровільно виставили себе на публічне обговорення, тож підлягають ретельному громадському контролю і потенційно можуть зазнати гострої та сильної громадської критики у засобах масової інформації з приводу того, як вони виконували або виконують свої функції. При цьому зазначені діячі та особи не повинні мати більшого захисту своєї репутації та інших прав порівняно з іншими особами»,  – додає Олександр Литвин.

Нагадаємо, Микола Баграєв звернувся до суду з позовом до Громадської організації «Центр протидії корупції» про захист честі, гідності та ділової репутації у квітні 2020 року. Мотивував її тим, що в зазначеному реєстрі є його досьє з наступною інформацією (фотографічне зображення з його обличчям; прізвище, ім’я та по-батькові; дата народження; займана посада; дата складання повноважень; інформація про особисті зв’язки з фізичними особами; інформація про доходи, нерухомість) і це досьє, мовляв, порушує права людини, законодавства про захист персональних даних та містить недостовірні відомості, оскільки з 2017 року він не є національним публічним діячем, у 2014 році склав повноваження народного депутата України.

Як виявилось, інформація з реєстру ідентична даним з офіційного сайту Верховної Ради України.

 

«Доступ до правди»