Відкрити провадження за перешкоджання журналістській діяльності: поради юриста

18 Березня 2021 12:08

Як відкрити кримінальне провадження за перешкоджання журналістській діяльності, що полягає у відсутності відповіді на запит, давав поради юрист проекту «Свої люди» BIHUS.info Віталій Гусак. Успішним кейсом стала боротьба за право знати про витрати програм транскордонного співробітництва у Виноградові Закарпатського області, яку вже довгий час веде журналістка «Голосу Карпат» Олена Мудра.

«На початку листопада 2020 року я подала запит до комунального підприємства Виноградівської міськради «Центр інвестицій та розвитку» з проханням надати мені копії договорів та актів виконаних робіт з підприємцями, які забезпечували адміністративні послуги по двох проектах програм транскордонного співробітництва, які реалізує КП. Проте мій запит, відправлений електронною поштою, проігнорували. В той же час раніше, через ці самі канали комунікації, відповідь я отримувала»,  розповідає Олена Мудра.

«Проаналізувавши обставини, ми з Оленою оцінили такі дії, як такі, що мають ознаки перешкоджання журналістській діяльності, оскільки, зі слів Олени, вона, подаючи запити, діяла як журналіст ІА «Голос Карпат» і завжди зазначала про це, надсилаючи запити, а стаття 171 КК України дослівно звучить так: «Незаконне вилучення зібраних, опрацьованих, підготовлених журналістом матеріалів і технічних засобів, якими він користується у зв’язку із своєю професійною діяльністю, незаконна відмова у доступі журналіста до інформації, незаконна заборона висвітлення окремих тем, показу окремих осіб, критики суб’єкта владних повноважень, а так само будь-яке інше умисне перешкоджання здійсненню журналістом законної професійної діяльності». Більше того, відповідаючи на деякі запити журналістки, в рамках цього ж журналістського розслідування, розпорядник інформації також вказував про її статус журналіста. Тому ми подали заяву про вчинення кримінального правопорушення за ознаками ст. 171 КК України»,  розповідає Віталій Гусак.

У Виноградівському відділку поліції  заяву про повідомлення ненадання КП інформації зареєстрували 24 листопада, відкрили кримінальне провадження, провели допит журналістки.

А 9 січня 2021 року їй надіслали постанову про закриття провадження через «відсутність в ньому складу злочину».

Причиною стало те, що директор КП повідомив на допиті, мовляв, не отримував від журналістки запиту, а у працівників немає в посадових обов'язках вимоги приймати електронну пошту. Водночас електронна адреса, на яку Олена Мудра надсилала запит, фігурує, наприклад, в тендерній документації КП та на їхньому офіційному сайті.

«Проаналізувавши постанову про закриття кримінально провадження ми з Оленою зійшлись на думці, що вказану постанову необхідно оскаржити, оскільки не погоджувалися із повнотою вчинених на стадії досудового розслідування дій»,  пояснює Віталій Гусак.

19 січня 2021 року Олена подала скаргу до суду, справу призначили до розгляду на 21.01.2021.

27 січня 2021 року Виноградівський районний суд постановив ухвалу, якою провадження в справі закрив, а матеріали кримінального провадження надіслав у поліцію для досудового розслідування, яке наразі триває.

«Подібні епопеї забирають час, зусилля і мотивацію. І поки успішних кейсів боротьби за доступ до публічної інформації замало, тому вони малоефективні для зміни ставлення органів влади та місцевого самоврядування як до надання публічної інформації за запитами журналістів, так і для її поширення в принципі. Але оці «сім кіл пекла» у боротьбі за публічну інформацію зрештою дозволять створити успішні прецеденти і судову практику, які змінять ситуацію в цілому»,  підсумовує Олена Мудра.

 

Поради від юриста проекту «Свої люди» BIHUS.info Віталія Гусака:

Подання заяви про вчинення кримінального правопорушення

1)     На цьому етапі слід проконтролювати, чи внесли протягом 24 годин відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань (ст. 214 КПК України).

2)     Якщо відомості не внесли, це тоді необхідно оскаржити це прокурору або слідчому судді (ст. 303 КПК України).

*У справі з Оленою Мудрою також мали досвід (невнесення відомостей) і, як наслідок, звернулись до суду із скаргою. 15 січня 2021 року ухвалою Виноградівського районного суду скаргу задовольнили, зобов’язали внести відомості за заявою Олени до ЄДРДР.

3)     Якщо кримінальним правопорушенням завдано моральної, фізичної або майнової шкоди, то слід просити про визнання цього потерпілим та вручення йому пам’ятки про процесуальні права та обов’язки.

4)     Отримати витяг від органу, до якого подано заяву,  документ, що підтверджує її прийняття і реєстрацію.

5)     Отримати витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

 

Етап досудового розслідування

Стаття 9 КПК України встановлює обов’язок «всебічно, повно і неупереджено дослідити обставини кримінального провадження, надати їм належну правову оцінку та забезпечити прийняття законних і неупереджених процесуальних рішень».  Таким чином на цьому етапі необхідно звернути увагу на наступні фактори:

1)     Які слідчі дії вжиті та чи достатньо їх для всебічності?

2)     Яка підстава закриття кримінального провадження та яке обґрунтування?

3)     Заявник має можливість ініціювати проведення слідчих дій.

4)     Якщо за сукупністю ознак буде виявлено, що на досудовому розслідуванні не з’ясовані обставини, наприклад, не допитані свідки, не проведені експертизи та/або не витребувані докази і є переконання, що не вчинення цих дій впливає на обґрунтованість постанови, то у вас є право оскаржити таку бездіяльність до прокуратури або до суду.

 

«Доступ до правди»