«Відкритість за замовчуванням»: суд зобов'язав ВРП опублікувати усі відкриті дані

3 Січня 2022 12:48

У квітні 2021 набули чинності зміни до Положення про набори відкритих даних. На ВРП було покладено обов’язок оприлюднити новий набір «Інформація щодо автоматизованого розподілу дисциплінарних скарг між членами Вищої ради правосуддя». ВРП почала оприлюднювати цей набір, проте включила до нього інформацію про авторозподіли скарг лише за період з травня 2021 року.

Експертка Фундації DEJURE Христина Буртник довела у суді, що цей набір даних є неповним, адже, оприлюднюючи його, ВРП порушила принцип «відкритості за замовчуванням» – вона повинна була включити до набору інформацію про авторозподіли скарг за весь період своєї роботи.

16 грудня КАС Верховного Суду прийняв рішення у справі № 9901/384/21 на користь громадської організації.

Тепер ВРП зобов'язана оприлюднити усі свої дані про авторозподіл – з 2017 року.

«Це вперше в Україні суд прийняв рішення, що стосується порушення розпорядником принципу оприлюднення. Рішення також важливе тим, що створює позитивну практику розгляду справ, у яких судяться за відкриті дані», – зазначають у DEJURE.

Наразі рішення ще не набуло законної сили, і Вища рада правосуддя має місяць на оскарження вироку.  

Це не перша справа, де юристи організації відстоювали в суді право на інформацію про авторозподіл справ. У квітні 2021 року Роман Маселко, член правління Фундації DEJURE, звернувся до ОАСКу із запитом надати копії протоколів зборів суддів ОАСК, на яких вирішувались питання щодо спеціалізації суддів за період із 2015 року по квітень 2021 року. Без цих даних неможливо перевірити інформацію про маніпуляції з авторозподілом справ в ОАСКу. Суд його позов задовольнив.

Читайте також: Судове рішення: Імена та прізвища помічників суддів – публічна інформація

 Але важливим є інше: це вже не перше рішення суду, яке зобов'язує органи влади та місцевого самоврядування опубліковувати набори відкритих даних, як це передбачено законом України «Про доступ до публічної інформації».

Стаття 10-1. Публічна інформація у формі відкритих даних

1. Публічна інформація у формі відкритих даних - це публічна інформація у форматі, що дозволяє її автоматизоване оброблення електронними засобами, вільний та безоплатний доступ до неї, а також її подальше використання.

Розпорядники інформації зобов’язані надавати публічну інформацію у формі відкритих даних на запит, оприлюднювати і регулярно оновлювати її на єдиному державному веб-порталі відкритих даних та на своїх веб-сайтах.

 

Читайте також: Відкриті дані: що це таке, де їх шукати і як використовувати?

«Доступ до правди»