Відкриті дані: що з квартирним обліком

1 Грудня 2021 10:45

В Україні можна стати в чергу по квартиру і сподіватись її отримати. Черги величезні і містять низку пільгових категорій, які мають на пріоритетне право на отримання житла. Запити про обсяги квартирних черг – одні з найпопулярніших на сайті «Доступ до правди».

Постанова Кабінету Міністрів України №835 «Про затвердження Положення про набори даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних» передбачає публікацію органами місцевого самоврядування даних обліку громадян, що потребують поліпшення житлових умов (квартирний облік). Публікація таких даних є вкрай важливою для забезпечення прозорості житлової політики в місті — можливості громадян бачити поточний стан черги на покращення житлових умов.

Тобто фактично ці дані мають бути публічними, аби громадяни могли відстежувати, як просувається черга, чи не втрутилися в її просування корупційні фактори. 

Однак на практиці не всі міські ради дотримуються вимог Постанови, стверджують аналітики програми «Transparent cities/Прозорі міста», яка досліджує прозорість та підзвітність найбільших міст України. 

Наприклад, результати дослідження стану прозорості 100 міст у 2020 році показали, що 23 міста не опублікували актуальних черг квартирного обліку, що прямо суперечить вимогам законодавства. З позитивного — окремі міські ради не тільки виконали базову вимогу щодо наявності квартирного обліку, а й додатково створили налагоджену систему подачі онлайн-заяви на покращення житлових умов з можливістю стеження за її статусом. Йдеться про Білу Церкву, Дубно, Дніпро, Кривий Ріг, Львів, Мукачево, Хмельницький. Окремі міста також надавали цю послугу через посередництво порталу державних послуг igov.org.ua (Дрогобич, Кам’янське, Маріуполь). 

Але ми нагадуємо: навіть якщо у вашому місті ці дані не опубліковані, ви все одно можете писати запити щодо квартирних черг. Ця інформація публічна і неодмінно має бути надана вам у відповідь на запит.

Читайте також: Відкриті дані: отримуємо інформацію про плани територій

І нагадуємо: якщо ви стикаєтеся з проблемою відсутності необхідної інформації на сайті ОМС, оскаржуйте це.

Порушення Закону України «Про доступ до публічної інформації» тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від 25 до 50 неоподатко­вуваних мінімумів доходів громадян (від 425 до 850 гривень). У випадку недотримання права на інформацію необхідно звертатися до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, щоб відповідальні працівники Омбудсмена склали адміністративні протоколи щодо порушників. Зразок скарги до офісу Уповноваженого можна знайти за посиланням.

«Доступ до правди»