Відкликати законопроект «про п’ять запитів» – заява

18 Червня 2020 13:11

Громадські організації та активісти закликають народних депутатів не приймати законопроекти, які суперечать міжнародним стандартам доступу до інформації та звужують  інформаційні права громадян, зокрема відкликати проект закону №3660 та доопрацювати проект закону №2228 із залученням експертів.

Про це ідеться у заяві громадських організацій та активістів, до якої також долучився і «Доступ до правди».

«Запровадження такої відповідальності може мати «охолоджувальний ефект» на свободу слова в Україні та використовуватись, як інструмент обмеження доступу до публічної інформації», – так аргументують свою позицію автори документу.

Публікуємо повний текст відкритого звернення. 

Відкрите звернення

 

3 червня 2020 року Верховна рада України прийняла у першому читанні проект Закону № 2228 яким передбачено внесення змін до Закону україни «Про доступ до публічної інформації» щодо скорочення термінів на оприлюднення проектів актів з 20 робочих днів до 10 календарних днів. 

15 червня 2020 року у Верховній раді народний депутат Анатолій Остапенко зареєстрував законопроект №3660 про внесення змін до Закону України «Про доступ до публічної інформації» щодо надання відповідей на запити. 

Положення цих проектів законів справляють негативний вплив на право громадян України на доступ до інформації та участь у демократичному та прозорому процесі прийняття рішень. Особливе занепокоєння викликає пропозиція проекту закону №3660 про запровадження відповідальності для запитувачів за зловживання правом на доступ до інформації.

Читайте також: 5 запитів на тиждень: у Раді хочуть запровадити відповідальність за зловживання доступом 

Запровадження такої відповідальності може мати «охолоджувальний ефект» на свободу слова в Україні та використовуватись, як інструмент обмеження доступу до публічної інформації. Це особливо очевидно з огляду на те, що законодавство України у сфері доступу до публічної інформації не містить переліку дій чи бездіяльності, які вважаються «зловживанням правом», що дасть можливість розпорядникам інформації застосовувати це обмеження на свій розсуд. Відповідно, створюються передумови для зловживання і штучного обмеження права на доступ до публічної інформації.

Також занепокоєння викликає запропоноване цим законопроєктом обмеження кількості запитів від одного запитувача, що не лише обмежить можливості отримання, доступу до публічної інформації, але й зумовить впровадження механізмів ідентифікації запитувачів. Це, в свою чергу, за певних умов може бути використано для тиску та становитиме додаткові ризики для запитувачів. А встановлення квоти у вигляді 5 запитів на тиждень для одного запитувача є необґрунтованим та непропорційним обмеженням права на доступ до публічної інформації. 

Читайте також: Рада схвалила зміни до закону «Про доступ…». Юристи: Це негативно для громадськості

Закон України «Про доступ до публічної інформації» було розроблено, грунтуючись на кращих міжнародних практиках, зокрема на базі Модельного закону про свободу інформації, розробленого міжнародною організацією Артикль 19 і протягом тривалого часу цей закон займав найвищі сходинки в рейтингу Global Right To Information Rating

З огляду на зазначене громадські, правозахисні, медіа організації, експерт/ки, журналіст/ки закликають Верховну раду України: 

  1. Не допускати прийняття законів, які суперечать визнаним міжнародним стандартам у сфері права на інформацію та звужують право громадян України на доступ до інформації.
  2. Відкликати проект закону №3660 та доопрацювати проект закону №2228 із залученням експертів/ок, правозахисників/ць, медіа-юристів/ок задля врахування міжнародного та національного досвіду, всебічного дослідження проблем та недопущення порушення прав та свобод громадян. 

Вимоги відкритого звернення підтримують: 

ГО «Платформа прав людини»

«Доступ до правди»

ГО «Фонд інновацій та розвитку – Україна» 

ГО «Лабораторія реформ»

Невдаха Михайло, консультант-аналітик даних

Гарагуц Ярослав, Clarity Project

Насрідінов Ренат, консультант-аналітик даних

Бабинська Надія, координаторка OpenUp Ukraine

Олексіюк Тетяна, експертка з доступу до інформації

YouControl