Робоча група працюватиме над гармонізацією закону «Про доступ...» з Конвенцією Тромсо

23 Вересня 2020 12:54

Під час першого засідання обговорили порядок дій та співпраці, а також визначили пріоритетні напрямки роботи та експертизи.

Народна депутатка та очільниця робочої групи Євгенія Кравчук повідомила, що з огляду на велику кількість законопроектів, які наразі стоять в черзі на розгляд в парламентській залі, очікувати на ухвалення законопроекту про доступу до публічної інформації протягом цієї сесії не варто, однак є сподівання завершити роботу над ним в найближчі півроку і винести в зал наступної сесії.

Заступник голови робочої групи Олександр Бурмагін, медіа-юрист та виконавчий директор ГО «Платформа прав людини», запропонував визначити основні напрямки експертизи та аспектів, що потребують доопрацювання та обговорень та визначити відповідальних за ці напрямки.

Напрямки очолили:

1)1)     Гармонізація з Конвенцією Тромсо: приведення у відповідність низки положень, які стосуються розпорядника; посилання на загальнодоступні джерела; підстави для відмови у наданні відомостейТетяна Олексіюк. 

2)     Синхронізація із законом «Про захист персональних даних»Людмила Опришко.

3)     Гармонізація законодавства у сфері відкритих данихНадія Бабинська-Вірна.

4)     Створення і повноваження контролюючого органу в сфері доступу – Віта Володовська

5)     Гармонізація законодавства у сфері архівних данихІгор Розкладай

6)     Віднесення інформації до теми з обмеженим доступом – Оксана Нестеренко

Ще одним напрямком роботи буде координація технічних аспектів щодо правок, які не потребують ґрунтовної експертизи, але гармонізують законодавство, а також координація фідбеку робочої групи на всі профільні законопроекти. 

 

Нагадаємо, Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики ухвалив рішення про створення робочої групи з системного удосконалення законодавства про доступ до публічної інформації 16 вересня 2020 року. Робочу групу очолила народна депутатка, голова підкомітету з інформаційної політики Євгенія Кравчук.