Верховний суд: Прокуратура приховала підозри Сталіну й Берії, бо це таємниця слідства

24 Жовтня 2019 07:00

Український інститут з прав людини проаналізував постанову Верховного суду України, суть якої полягає у тому, що ВСУ визнав правомірним ненадання на запит тексту підозри, про яку було повідомлено у ЗМІ «ГПУ підготувала підозру Сталіну і Берії у злочині з депортації кримських татар».

«Це рішення так і не надало чіткої відповіді на питання розмежування застосування норм процесуального кодексу та Закону України «Про доступ до публічної інформації» у випадку, коли запитується інформація особою, яка не є учасником провадження і не має спеціального статусу. Крім того, залишилась поза увагою суть інформації, яка запитувалась», – ідеться у висновках УІПЛ.

Як повідомляли медіа, у грудні 2015 року прокуратурою АР Крим розпочато розслідування у кримінальному провадженні за фактом насильницького переселення у 1944 році кримськотатарського народу та представників інших національних груп з території Кримської АРСР.

«Специфікою цього кримінального провадження є те, що вже пройшло 73 роки з моменту вчинення тяжкого злочину, знаходження основної доказової бази на території інших держав та необхідністю встановлення великої кількості потерпілих і свідків», – йшлося у повідомленні прокуратури, яке і стало приводом для написання запиту щодо надання копії повідомлень про підозру для Сталіна та Берії.

Запитувачеві було відмовлено через те, що, цитуємо, доступ до вказаної інформації містить таємницю досудового розслідування.

Верховний суд послався у своїй постанові також на те, що це таємна інформація, доступ до якої обмежується відповідно до ч. 2 ст. 6 ЗУ «Про доступ до публічної інформації»: «Таємною визнається інформація, яка містить державну, професійну, банківську таємницю, таємницю досудового розслідування та іншу передбачувану законом таємницю».

Водночас суд назвав запитувану інформації публічною: «Беззаперечним є висновок про те, що вказана інформація є публічною, але оскільки вона є таємною, то доступ до неї обмежений. Разом із цим логічним є висновок, що публічною також є інформація, яка містить таємницю досудового розслідування. Тобто в розумінні цього закону до публічної інформації віднесено інформацію стосовно досудового розслідування. Досудове розслідування завжди є формою процесуальної діяльності відповідних суб'єктів владних повноважень».

Відзначаючи той факт, що дана постанова ВСУ є суперечливою і такою, що не вносить ясності у судову практику, УІПЛ також наголошує, що очевидним є те, що оприлюднення тексту самої підозри навряд чи зашкодить ефективності розслідування. «Переважаючий суспільний інтерес до запитуваної інформації судами залишився не досліджений», – ідеться у висновках експертів.

«Доступ до правди»