Верховний суд наказав Виноградівській міськраді надати прізвища тих, кому відчужено комунальну землю і майно

17 Березня 2017 11:20

Верховний суд України розглянув заяву Виноградівської міської ради про визнання відмови у наданні інформації на запит незаконною, але відмовив у її задоволенні.

«Постановляючи рішення, колегія суддів Вищого адміністративного суду України обґрунтовано й правомірно погодилася з висновком суду першої інстанції у справі про те, що відповідно до частини п'ятої статті 6 Закону «Про доступ до публічної інформації» не може бути обмежено доступ не лише до прізвищ, імен, по батькові фізичних осіб та найменувань юридичних осіб, які отримали у власність чи користування комунальне майно, інформацію про що було частково надано відповідачем, а й до копій відповідних документів. Обмеженню доступу, за приписами частини сьомої статті 6 цього Закону, підлягає інформація, а не документ. Якщо документ містить інформацію з обмеженим доступом, для ознайомлення надається інформація, доступ до якої необмежений. Ураховуючи наведене, Вищий адміністративний суд України правильно застосував норми статті 6 закону «Про доступ…» у взаємозв'язку з іншими положеннями законодавства, які регулюють питання надання інформації за запитами про володіння, користування та розпорядження державним і комунальним майном й іншою власністю суб'єктами владних повноважень, копій відповідних документів», - ідеться у постанові ВСУ.

Постанова є остаточною і оскарженню не підлягає.

Нагадаємо, виноградівське об'єднання «Майдан» звернулося до суду із позовом до Виноградівської міської ради Закарпатської області, у якому просила визнати незаконною відмову міськради надати на інформаційний запит копії договорів купівлі-продажу нерухомого комунального майна із всіма додатками та договори купівлі-продажу земельних ділянок.
Міськрада відмовилась надавати таку інформацію, посилаючись на те, що копії запитуваних договорів містять конфіденційну інформацію про осіб.
Виноградівський районний суд Закарпатської області позов задовольнив, визнав незаконною відмову міськради і зобов'язав міськраду надати позивачеві зазначену у запиті інформацію, вилучивши з неї персональні дані.
Львівський апеляційний адміністративний суд постанову суду першої інстанції скасував.
В свою чергу Вищий адміністративний суд України скасував рішення апеляційного суду, а рішення суду першої інстанції залишив без змін.

Читати постанову в Єдиному державному реєстрі судових рішень

 

«Доступ до правди»