Верховний Суд: Імена працівників ВНЗ, що отримують зарплати з бюджету, є публічною інформацією

7 Листопада 2018 12:58

Верховний Суд України погодився з позицією щодо незаконності відмови Одеського державного університету внутрішніх справ у наданні повного переліку працівників, які повністю або частково отримують заробітну плату за рахунок бюджетних коштів. Запитувач просив у запиті надати прізвища, імена та по батькові, а також деталізувати посаду цих працівників.
«Задовольняючи позовні вимоги, суди попередніх інстанцій виходили з того, що відповідач є розпорядником публічної інформації в розумінні статті 13 Закону України «Про доступ до публічної інформації», оскільки ОДУВС фінансується за рахунок коштів державного бюджету. Також, суди попередніх інстанцій дійшли висновку про те, що запитувана позивачем інформація є публічною та не відноситься до конфіденційної і не є інформацією про фізичну особу (персональними даними)», - ідеться в постанові Верховного Суду в складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду.

Попередні суди у своїх рішеннях посилалися зокрема на ст. 6 п. 5, згідно з якою не може бути обмежено доступ до інформації про розпорядження бюджетними коштами, володіння, користування чи розпорядження державним, комунальним майном, у тому числі до копій відповідних документів, умови отримання цих коштів чи майна, прізвища, імена, по батькові фізичних осіб та найменування юридичних осіб, які отримали ці кошти або майно.

Проте в університеті наполягали, що запитувана інформація є конфіденційною і її надання може завдати шкоди інтересам національної безпеки, оборони, розслідуванню та запобіганню злочинам, оскільки серед працівників ОДУВС  є особи, які мають особливі заслуги перед країною та спеціальні спортивні розряди, звання з контактних видів єдиноборств, різних видів стрільби, є приданими силами Головного управління Національної поліції в Одеській області при охороні   громадського порядку та громадської безпеки під час масових заходів.

Крім того, скаржник наголосив, що запитувана позивачем інформація може бути оприлюднена лише за згодою відповідних осіб, проте, усіма співробітниками ОДУВС складені заяви про небажання надавати відомості, у тому числі, про розмір їх заробітної плати.  

«Колегія суддів відхиляє доводи відповідача стосовно можливого завдання шкоди інтересам національної безпеки, оборони, розслідуванню чи запобіганню злочину внаслідок оприлюднення запитуваної позивачем інформації. Відповідач, ані у відповіді на запит позивача про надання публічної інформації, ні у поданій ним касаційній скарзі не вказав якому саме з інтересів загрожує розголошення запитуваної інформації, в чому полягає істотність шкоди цим інтересам від її розголошення, чому шкода від оприлюднення такої інформації переважає право позивача отримати цю інформацію. Тому відмова відповідача у наданні публічної інформації з цих причин є безпідставною», – вирішив Верховний Суд.

«Доступ до правди»