ВАСУ звільнив справи про доступ до інформації від подвійного судового збору

15 Лютого 2016 11:24

Пленум Вищого адміністративного суду рекомендує «визнати відмову неправомірною» і «задовольнити запит» вважати однією вимогою. Це тягне за собою те, що суди більше не зможуть у справах про доступ до публічної інформації вимагати подвійної сплати судового збору з позивача як за дві позовні вимоги.

«При визначенні кількості вимог немайнового характеру рекомендує враховувати, що вимога про визнання протиправними акта, дії чи бездіяльності як передумова для застосування інших способів захисту порушеного права (скасувати або визнати нечинним рішення чи окремі його положення, зобов’язати прийняти рішення, вчинити дії чи утриматися від їх вчинення тощо) як наслідків протиправності акта, дій чи бездіяльності є однією вимогою», - ідеться у постанові № 2 Пленуму Вищого адміністративного суду України від 05.02.2016 року, якою суддям рекомендовано враховувати Аналіз практики застосування адміністративними судами окремих положень Закону України від 8 липня 2011 року № 3674-VI «Про судовий збір» у редакції Закону України від 22 травня 2015 року № 484-VIII. 

«Практика, яку зараз намагаються запровадити суди першої інстанції: визнання протиправними дій + зобов'язання надати інформацію = дві окремі вимоги, які окремо необхідно оплачувати, є хибною. Сподіваюсь, що після такого роз'яснення ВАСУ, таких ухвал [про подвійне стягнення] значно поменшає», - прокоментував на своїй сторінці в Фейсбуку постанову ВАСУ медіаюрист Олександр Бурмагін, Інститут розвитку регіональної преси.

Одна судова вимога коштує 478 грн. 20 коп.

Відтак подати позов щодо порушення права на доступ до публічної інформації, у якому стандартно вимагається «визнати протиправними дії розпорядника» та «зобов’язати надати інформацію на запит», якщо суд це розцінив як дві різні немайнові вимоги, коштувало 956 грн. 40 коп.  

 

«Доступ до правди»