ВАСУ: СБУ таки має надати на запит постанову про заборону в’їзду в Україну реперу Guf'у

19 Жовтня 2017 11:41

Вищий адміністративний суд України учора розглянув касаційну скаргу Служби безпеки України, у якій СБУ просила скасувати постанову Апеляційного суду міста Києва, згідно з якою її було зобов’язано надати на інформаційний запит копію постанови про заборону в'їзду в Україну громадянину Російської Федерації Олексію Долматову, більш відомого як репер Guf. Згідно з рішенням ВАСУ Служба безпеки таки має надати запитувану постанову.

Раніше у відповіді на запит СБУ відмовилася надати копію постанови, аргументувавши це тим, що запитувані матеріали містять персональні дані.

Окружний адміністративний суд Києва підтримав аргументи СБУ, натомість колегія суддів Апеляційного суду звернула увагу на те, що постанова про заборону в'їзду в Україну громадянину Російської Федерації Олексій Сергійович Долматов, більш відомий під псевдонімом Guf, 1979 р. н. створено у процесі виконання Службою безпеки України своїх повноважень, передбачених чинним законодавством.

Згідно ч. 7 ст. 6 Закону обмеженню доступу підлягає інформація, а не документ. Якщо документ містить інформацію з обмеженим доступом, для ознайомлення надається інформація, доступ до якої необмежений.

Це означає, що якщо в документі, який запитується, міститься інформація з обмеженим доступом, у відповідь на запит надається документ, з якого шляхом ретушування вилучено таку інформацію.

«На підставі вище зазначеного колегія суддів приходить до висновку, що навіть в разі якщо відповідач вважав за необхідне не надавати певні відомості, що містилися у постанові про заборону в'їзду в Україну, зокрема дані документів, що посвідчують особу, місце роботи, місце проживання, контактний телефон, тощо він міг надати позивачу постанову за їх відсутності, заретушувавши їх та залишивши у постанові іншу інформацію, зокрема обставини, що є підставою для прийняття рішення про заборону в'їзду, в чому саме полягають інтереси забезпечення безпеки України - захист державного суверенітету, конституційного ладу, територіальної цілісності, економічного, науково- технічного і оборонного потенціалу України, законних інтересів держави та прав громадян, забезпечення охорони державної таємниці, пропонований строк заборони в'їзду в Україну особі, відомості, що обґрунтовують обрання строку заборони в'їзду в Україну особі, зокрема: обставини і характер вчинення особою суспільно небезпечного діяння, тощо», - ідеться у постанові Апеляційного суду.

Те, що відповідач взагалі відмовив позивачу у наданні публічної інформації, що є протиправним.

Крім того, відмова відповідача не була аргументована згідно з трискладовим тестом.

Окремо колегія суддів звернула увагу на те, що в даному випадку згода особи для надання позивачу публічної інформації, відображеної в документі – постанові Служби безпеки України про заборону в'їзду на територію України не потрібна.

Рішення ВАСУ буде опубліковане ближчими днями.

Цікаво, що як встановлено судом першої інстанції, що запитувач сам звернувся до Служби безпеки України із заявою про внесення Олексія Долматова (Guf ) до Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці і забороні його в'їзду в Україну. У відповіді позивачу повідомлено, що надана інформація врахована в оперативно-службовій діяльності відповідними підрозділами СБУ.

 

«Доступ до правди»