В управлінні освіти Кропивницького знайшли порушень на 9 мільйонів гривень

25 Травня 2023 00:00

В управлінні освіти Кропивницької міськради Держаудитслужба знайшла порушень майже на 9 мільйонів гривень. Дані про перевірку надали на запит громадської організації «Наша рада».

Про це повідомляє видання «Гречка».

Громадська організація «Наша рада» направила офіційний запит до Управління східного офісу Держаудитслужби у Кіровоградській області щодо надання iнформацiї про результати peвiзiї в Управлiннi освiти Кропивницької міської ради.

Відповідно до відповіді Держаудитслужби на запит голови ГО «Наша рада» Євгенії Захарченко, за результатами перевірки діяльності управління освіти у період з 1 січня 2019 року до 31 березня 2022 року, аудитори знайшли порушень на загальну суму 8 775 640 гривень.

Зокрема, мова йде про те, що управління освіти за гроші державної субвенції придбало для дітей з особливими освітніми потребами спецзасоби корекції психофізичного розвитку, які не відповідають технічним вимогам. Сума нецільового використання складає 1 472 040 гривень.

Також управління неправильно нараховувало зарплати, надбавки, відпускні працівникам інклюзивно-ресурсного центру на підставі атестацій, які втратили чинність ще в 2014 році. Як результат – збитки на 179 510 гривень.

При перевірці підрядних робіт виявили, що підрядники включали роботи, яких не було в кошторисі, або щось не зробили з того, що мали. Сума таких порушень склала 574 862 гривень.

Через несвоєчасну оплату управлінням освіти за газ, були додаткові витрати на відшкодування пені, інфляційних витрат, судового збору, 3% річних від суми заборгованості. Тут сума складає 484 450 гривень.

Управління освіти прийняло рішення про включення до мережі розпорядників грошей нижчого рівня «Кропивницький професійний ліцей Кіровоградської обласної ради», власником та засновником якого є Кіровоградська обласна рада. Це призвело до зайвого виділення бюджетних грошей у сумі 5,61 мільйона гривень «Кропивницькому професійному ліцею».

Крім того, управління освіти не здійснило належного контролю за достовірністю розрахунків, поданих профтех училищами, внаслідок чого гроші освітньої субвенції спрямували на оплату годин педагогічного навантаження в обсягах, що перевищили нормативи. Це призвело до зайвого виділення грошей на суму 176 410 гривень.

За інформацією Держаудитслужби, осіб, винних у допущених порушеннях, а саме начальницю управління освіти Ларису Костенко та головну бухгалтерку Олену Шевякову, оштрафували згідно ст.164-2 КУпАП. Розмір штрафу, встановлений цією статтею, складає від 136 до 255 гривень.

У коментарі виданню «Гречка» начальниця управління освіти міськради Кропивницького Лариса Костенко повідомила, що порушення, які вказані в акті Держаудитслужби, є формальними та такими, що виправлені під час ревізії, відповідні зміни внесено до бухгалтерських документів.

«Хочу довести до відома всіх, хто цікавиться роботою управління освіти, про те, що жодної вимоги про відшкодування якихось коштів від Держаудитслужби до управління освіти не надходило, фактичних збитків бюджету не нанесено. Працівники, які допустили помилки при роботі, притягнуті до відповідальності», - акцентувала посадовиця.

Що ж до самих порушень, то Лариса Костенко пояснила по пунктах наступне

Згідно акту ревізії управління освіти за гроші субвенції з державного бюджету придбало для дітей з особливими освітніми потребами спецзасоби корекції психофізичного розвитку, які не відповідають технічним вимогам на загальну суму 1 472 040 гривень

Ця закупівля проводилась для придбання спеціального обладнання для роботи з дітьми з особливими освітніми потребами. Відповідно до Наказу МОН «Про затвердження Типового переліку допоміжних засобів для навчання (спеціальних засобів корекції психофізичного розвитку) осіб з особливими освітніми потребами, які навчаються в закладах освіти». Ревізори під час ревізії звіряли характеристики обладнання з наказом МОН, кожен визначений параметр.

Посадовиця говорить, що вся техніка, що була закуплена, використовується закладами освіти сьогодні для роботи з дітьми з особливими освітніми потребами та є в деяких випадках кращою, за мінімально визначену міністерством.

Наступне - управлінням освіти неправильно нараховані зарплати, надбавки, відпускні працівникам інклюзивно-ресурсного центру на підставі атестацій, які втратили чинність на суму 179 510 гривень.

“Щодо даного твердження ревізорів повідомляємо про те, що заробітна плата педагогічним працівникам нараховується бухгалтером централізованої бухгалтерії на підставі результатів атестації педагогічних працівників, яка оформлюється атестаційним листом встановленого зразка. Повноваження щодо проведення, аналізу чи перевірки атестації у працівника бухгалтерії відсутні. Зауваження ревізорів по атестації цих працівників будуть враховані при проходженні ними наступної атестації”, - пояснила очільниця управління освіти.

Щодо проведення капітального ремонту Лариса Костенко зауважила, що всі капітальні ремонти проводяться з обов’язковим технічним наглядом, про що укладаються відповідні договори. Тому, на її думку, провина працівників управління освіти у виявлених ревізією недоліках відсутня. Відшкодування зайво сплачених коштів по об’єктах провели під час ревізії, шляхом виконання додаткових будівельних робіт на інших об’єктах.

Щодо несвоєчасної оплати за отриманий природний газ, яка призвела до виплати судових неустойок, то затримки з оплатою були викликані відмовою управління освіти здійснювати підвищення цін на газ за ініціативою постачальника. У зв’язку з цим, постачальник звернувся з позовом до суду про примусове стягнення з управління освіти грошей за газ та судових витрат на суму 484 450 гривень. Тобто, умисних дій чи порушень з боку управління освіти не його очільниця не вбачає..

Щодо включення до мережі розпорядника бюджетних коштів нижчого рівня «Кропивницького професійного ліцею Кіровоградської обласної ради», Лариса Костенко говорить, що цей ліцей включили до мережі закладів, що фінансуються за рахунок місцевого бюджету, згідно з рішенням виконавчого комітету на підставі статті 89 Бюджетного кодексу України.

Крім того, вона наголошує на тому, що до мережі закладів, що фінансуються з місцевого бюджету включено ще 4 професійно-технічних заклади, які перебувають у державній власності. Тобто, твердження ревізора, що викладено в акті, за твердженням керівниці управління, суперечить бюджетному законодавству.

«Про неналежний контроль за достовірністю розрахунків, поданих закладами ПТУ, повідомляємо про те, що ці заклади є фінансово автономними, здійснюють самостійний бухгалтерський облік, є платниками податків та зборів, у зв’язку з чим, тарифікацію та виплату заробітної плати проводять самостійно, без участі управління освіти», - зазначає Лариса Костенко щодо чергового пункту порушень, які виявила Держаудитслужба.

Щодо невикористання пільги за оренду приміщень під час карантину, в управлінні освіти наголосили, що пільга надається виключно орендодавцем, за наявності підстав її застосування.

«Тому твердження про те, що не прийняття рішення орендодавцем щодо надання орендареві пільги є порушенням з боку останнього, найменшої мірою є некомпетентним», - підкреслила Лариса Костенко.

 

«Доступ до правди»