В Україні не оприлюднюють дані про якість повітря

11 Жовтня 2019 11:34

Протягом 2018-2019 року активіст/ки ініціативи OpenUp намагались отримати доступ до даних про атмосферне повітря, розпорядником яких є Державна служба України з надзвичайних ситуацій (Гідрометеорологічний центр). Однак і за минулого уряду, і за нинішнього відповідь одна — якщо треба специфічні (суспільно значимі!) дані — купуйте, а дані онлайн — нема коштів на вирішення технічних проблем.

Таку відповідь 2 жовтня 2019 року отримали представники/ці ініціативи та більше 20 екологічних організацій-підписанток звернення до Кабінету міністрів України, Офісу президента щодо нагальності оприлюднення екологічних даних. Адже на запит отримати їх неможливо. Таким чином українці/ки залишаються без доступу до актуальних та оновлюваних даних про якість атмосферного повітря та інших важливих екологічних даних.

При цьому, п. 1,3 ч.1 статті 13 Закону України «Про доступ до публічної інформації» визначає, що до розпорядників публічної інформації прирівнюються суб’єкти господарювання, які володіють інформацією про довкілля, аварії, катастрофи, небезпечні природні явища та інші надзвичайні події. Вони зобов’язані безкоштовно (ч.1 статті 21 вказаного закону) оприлюднювати та надавати за запитами інформацію, визначену в цій статті, у порядку, передбаченому цим Законом.

Однак, відповідно до чинної Постанови Кабінету Міністрів України від 26 жовтня 2011 року «Деякі питання надання платних послуг підрозділами Міністерства надзвичайних ситуацій»  №1102, визначено перелік платних послуг, які надаються гідрометеорологічними установами (Додаток 3). В цьому переліку серед платних послуг є «інформаційні  послуги загального  користування у сфері гідрометеорології, надання спеціалізованої інформації у сфері гідрометеорології», і саме найважливіші екологічні даті щодо стану навколишнього природного середовища є в переліку платних інфопослуг. Ініціативі OpenUp ДСНС повідомило, що змінювати постанову не планує, а «оприлюднення поточних та архівних даних моніторингу стану навколишнього середовища та інших масивів даних і їх оновлення в онлайн режимі потребує удосконалення технічної бази і технологічних процесів Українського гідрометеорологічного центру та гідрометеорологічних організацій, однак кошти на ці роботи в бюджеті на 2019 рік не передбачені».

При цьому ДСНС є розпорядником узагальненої інформації про стан забруднення навколишнього природного середовища, зокрема, атмосферного повітря. Однак те, що ми знайшли на Єдиному порталі відкритих даних України — це застарілі (переважно 2017 рік), узагальнені дані, які не несуть цінності.

Із 19-ти стаціонарних постів державної системи моніторингу Гідрометслужби, оприлюднюються дані лише 4-х, що розташовані у м. Києві, йдеться у зверненні ініціативи. За даними спостережень гідрометеорологічних організацій у 2013-2018 роках, які є на порталі Геофізичної обсерваторії  імені Бориса Срезневського, більшість міст України протягом багатьох років мають серйозні проблеми із забрудненням повітря. Однак потрібних якісних, оновлюваних і доступних даних для розробників та розробниць, аналітикинь та аналітиків, екоактивістів та активісток в Україні немає. Єдина можливість аналізувати дані про забруднення повітря це самостійно встановлювати датчики або купувати їх (дані) у державних інституцій. У той час, як держава повинна забезпечувати інформування громадян про стан і якість довкілля.

«Доступ до правди»