В Україні близько 2 мільйонів осіб постраждали від аварії на ЧАЕС. Їм виплачують майже 2 млрд грн

26 Квітня 2016 12:08

Станом на 1 січня 2016 року кількість постраждалих на аварії в ЧАЕС складає 1,961,904 осіб, на їх соціальний захист цього року виділили 1, 92 млрд грн. Про це стало відомо з відповіді на запит «Доступу до правди».

 Найбільше постраждалих з Київської області – близько 638 тис чоловік, Рівненської – близько 346 тисяч, Житомирської – 265 тисяч, Волинської області – 140 тис, Черкаської  - 111 тис.

Зокрема, 1,96 млн включає 210,247 учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, 1,751,657 потерпілих від Чорнобильської катастрофи та 418,777 постраждалих дітей.

Найбільше ліквідаторів постраждало з Києва – близько 44 тис осіб, Київської області – близько 38 тис осіб, Дніпропетровської  - близько 13 тисяч, Харківської – близько 11 тисяч осіб.

Найбільше потерпілих нараховує Київська область  - близько 600 тис, Рівненська – близько 342 тисяч осіб та Житомирська – 257 тис осіб.  У Рівненській та Київській області також найбільше постраждали діти – близько 220 тис осіб разом.

Згідно з Законом України «Про статус і соціальних захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» постраждалі отримують гарантовані державою компенсаційні виплати, доплати, різні види допомоги та пільги.  Вони виділяються за бюджетною програмою  «Соціальний захист громадян,які постраждали внаслідок Чорнобильсьокї катастрофи». Обсяги видатків за цією програмою склали у 2010-2016 роках:

2010 – 2465,5 млн грн, 2011- 2564,3 млн грн, 2012 – 2592,7 млн грн, 2013 – 2623,2 млн грн, 2014  - 2623,1 млн грн,  2015 – 2109,8 млн грн, 2016 – 1919,6 млн грн.

Також у відповіді на запит зазначено, що постраждалим 1 категорії, яким встановлено причинний зв'язок захворювання з катастрофою на ЧАЕС, надають такі послуги:

-          безкоштовне придбання ліків за рецептами лікарів

-          безкоштовне позачергове зубопротезування

-          першочергове обслуговування у лікувально-профілактичних заходах та аптеках

-          позачергове щорічне безкоштовне забезпечення санаторно-курортними путівками

-          щорічне медичне обслуговування,диспансеризація 

-          виплата допомоги по тимчасовій непрацездатності в розмірі 100% середньої заробітної плати незалежно від страхового стажу

-          позачергове забезпечення жилою площею осіб, які потребують поліпшення житлових умов

-          50% знижка на користування житлом,телефоном та комунальними послугами

-          Безкоштовне користування усіма видами міського та приміського транспорту (крім таксі, в яких число посадочних місць для пасажирів не більше 9)

-          Безкоштовних проїзд один раз на рік до будь-якого пункту України і назад автомобільним або повітряним, або залізничним, або водним транспортом  (50% знижка для 2 категорії)

-          Отримання додаткової відпустки із збереженням зарплати до 14 робочих днів на рік.

-          Позачергове встановлення телефону з оплатою 50% вартості його встановлення

Окрім перелічених, постраждалі 2 категорії (учасники ліквідації аварії)  також мають такі пільги:

-          Компенсація 25% вартості продуктів харчування за фізіологічними нормами, встановленим Мінохорони здоровя.

-          Відшкодування втраченого заробітку унаслідок ушкодження здоров’я, якщо захворювання виникло внаслідок аварії на ЧАЕС

Також виплачується щорічна допомога на оздоровлення  постраждалим 1 категорії, інвалідність яких пов’язана з наслідками аварії на ЧАЕС, учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС категорії 2 і 3 і  потерпілим дітям-інвалідам.

Одноразова компенсація за шкоду, заподіяну здоров’ю, виплачується учасникам ліквідації на ЧАЕС, які стали інвалідами, та сім’ям, які втратили годувальника із числа  учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.

Постраждалі 3 категорії,з числа учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС та потерпілих від Чорнобильської катастрофи, мають такі основні пільги та компенсації:

-          безкоштовне придбання ліків за рецептами лікарів

-          безкоштовне позачергове зубопротезування

-          першочергове обслуговування у лікувально-профілактичних заходах та аптеках

-          компенсація при виході на пенсію та зміні місця роботи поліклініками, до яких вони були прикріплені під час роботи

-          щорічне медичне обслуговування, диспансеризація із залученням необхідних спеціалістів, лікування в спеціалізованих стаціонарах

-          виплати допомоги по тимчасовій непрацездатності в розмірі 100% середньої зарплати незалежно від безперервного стажу роботи

-          лише для учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС – переважне право залишення на роботі при вивільненні працівників при ліквідації, реорганізації або перепрофілювання підприємства, установи, організації, скороченні чисельності або штату працівників, а також на працевлаштування.

Також у разі звільнення працівника у зв’язку з реорганізацією або ліквідацією фірми (організації тощо) виплачується допомога у розмірі трикратної середньомісячної зарплати, збереження посадового окладу на новому місці роботи.

Через перехід на нижчеоплачувану роботу працівникам виплачується різниця до встановлення інвалідності або одужання, але не більше одного року.

Читати запит та відповідь повністю

 

«Доступ до правди»