В Стрию засекретили інформацію про реконструкцію площі «Майдан Ринок»

8 Червня 2023 00:00

В Cтрийській міській раді відмовились надати відповідь на інформаційний запит Гал-інфо стосовно реконструкції в центральній частині міста.

Нещодавно Стрийська міська рада повідомила про масштабну реконструкцію в центральній частині міста на площі «Майдан Ринок». Лише орієнтовна вартість робіт становить понад 5,4 млн гривень. Зокрема управління житлово-комунального господарства Стрийської міської ради Стрийського району Львівської області вже уклало ряд договорів на проведення підготовчих робіт даної реконструкції.

До прикладу, було замовлено наукове обґрунтування концепції проєкту Майдану Ринок у м. Стрию Львівської області майже на 43000 грн. Також 22000 грн було витрачено на ескізний проєкт Майдану Ринок м. Стрий.

Журналісти Гал-інфо направили інформаційний запит до Стрийської міської ради з проханням надати для ознайомлення дані обґрунтування та проєкт. Однак, як виявилось, Стрийська міська рада засекретила всі матеріали, які стосуються реконструкції Майдану за кошти громади міста.

 

Як зазначено у відповіді на запит, запитувана інформація має обмежений доступ та становить комерційну таємницю. І у задоволенні запиту відмовили.

 

Інформаційна агенція Гал-інфо направила скаргу Уповноваженому з прав людини за фактом ненадання відповіді на публічну інформацію.

Адвокат, медіаюрист ГО «Платформа прав людини» Микола Гринишак підтверджує, що відмова органу місцевого самоврядування надати запитувану інформацію є незаконною.

«Так, в Законі України про доступ до публічної інформації є норма, яка передбачає, що інформацією з обмеженим доступом є конфіденційна, таємна або  службова інформація. Але, відмовляючи в доступі до запитуваної інформації, Стрийська міська рада мала б пам’ятати, що віднесення такої інформації до конфіденційної – можливе тільки відповідно та на підставі закону. А не за бажанням іншої сторони договору, з якою у міської ради укладений договір», - каже Микола Гринишак.

Крім того, важливою також є норма ч. 5 ст. 6 Закону України «Про доступ до публічної інформації», яка прямо гарантує, що не може бути обмежено доступ до інформації про здійснення розпорядження бюджетними коштами; здійснення та виконання закупівлі товарів, робіт і послуг за бюджетні кошти; володіння, користування чи розпорядження державним, комунальним майном, у тому числі до копій відповідних документів, умови отримання цих коштів чи майна, прізвища, імена, по батькові фізичних осіб та найменування юридичних осіб, які отримали ці кошти або майно.

«Із запиту та відповіді на нього, а також з опису ситуації вбачається, що запитувана інформація стосується саме розпорядження Стрийською міської радою бюджетними коштами та комунальним майном. Тому відповідні документи не можуть бути засекречені, та містять публічну інформацію, доступ до якої відповідно до законодавства є вільний. Тому у запитувача є всі шанси отримати запитувану ним інформацію у Стрийської міської ради, вже після втручання у ситуацію Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини», - підсумовує адвокат.

«Доступ до правди»