В ОПУ не знають, де гроші олігархів, зібрані на боротьбу з COVID-19

23 Лютого 2021 08:00

В Офісі президента відсутня інформація щодо коштів зібраних на рахунках фондів, залучених до боротьби з поширенням COVID-19, а також інформація щодо міжнародного аудиту цих фондів, про який в ОП заявляли ще влітку.

Про це йдеться у відповіді на запит журналістів Bihus.Info.

«В Директораті з питань інформаційної політики Офісу президента України інформація стосовно коштів, зібраних на рахунках фондів, залучених до боротьби з поширенням COVID-19, а також аудиту фондів, відсутня»,повідомили у відповідь на запит журналістів.

Йдеться про проєкт Офісу президента щодо збору коштів, зокрема, від великого бізнесу для боротьби з коронавірусом, який публічно стартував 16 березня. Тоді в ОП за одним столом зібрали олігархів і представників великого бізнесу – Ігоря Коломойського, Ріната Ахметова, Юрія Косюка та інших. Для збору коштів потрібна була благодійна організація, свій менеджмент і рахунки погодився надати одеський фонд “Корпорація монстрів”. Втім, вже за місяць “Корпорація монстрів” і ОП припинили співпрацю. Залишки грошей олігархів “Корпорація монстрів” передала фонду “Прайм”. Фонду, який спеціально для цього оперативно купив бізнесмен, наближений до представників ОП, Борис Баум.

В травні про зібрану під патронатом ОП суму відзвітував заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко. Попри публічно озвучену президентом Володимиром Зеленським потребу на боротьбу з коронавірусом у 12 мільярдів, Тимошенко заявив, що Фонд зібрав 374,6 мільйонів гривень. За ці кошти було закуплено захист для медиків, обладнання, ПЦР, експрес-тести та інше. За кошти Фонду було відправлені гуманітарні рейси за необхідними товарами в Китай. 

Цікаво також, що 10 серпня на запит Bihus.Info щодо використання коштів Фондом в Офісі президента заявили, що вже тоді розпочався міжнародний незалежний аудит роботи фондів, що були залучені до боротьби з COVID-19. Тоді ж в ОП пообіцяли, що у разі згоди представників усіх фондів – результати аудиту будуть оприлюднені. Зараз же тут повідомляють про відсутність такої інформації в принципі.

 

«Доступ до правди»