В офісі Омбудсмана вважають, що треба актуалізувати ідею Інформаційного комісара

15 Травня 2019 12:55

Віктор Барвіцький, представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з дотримання інформаційних прав та представництва в Конституційному Суді України, під час круглого столу  щодо обговорення питань співпраці в сфері доступу до публічної інформації заявив про підтримку ідеї інституції Інформаційного комісара, до якої має бути передано функції із нагляду за захистом інформаційних прав (право на доступ до інформації й права на звернення громадян, а також захист персональних даних).

«Наглядова й каральна функція не властиві для офісу Уповноваженого з прав людини», - наголосив Віктор Барвіцький, маючи на увазі складання адміністративних протоколів за порушення права на доступ.

Нагадаємо, що з ініціативою створення інституції Інформаційного комісару Офіс Омбудсмана виступив ще у січні 2017 року.

На необхідності створення такого інституту наголошується також у рекомендаціях Ради Європи, зокрема, вказується, що «першою і найважливішою рекомендацією для України є створення незалежного (спеціального) інституту Інформаційного комісара або комісії, який має бути єдиним органом другої інстанції з розгляду звернень/скарг щодо порушення права на доступ до інформації».

Відповідний орган повинен бути незалежним від інших гілок влади, а також повинен мати набір мінімальних повноважень, зокрема право видавати обов’язкові приписи для запобігання або усунень порушень права на доступ, отримувати доступ до інформації, у тому числі з обмеженим доступом тощо.

Запровадження такої інституції потребує конституційних змін, зокрема доповнити Конституцію України статтею 101, у якій закласти положення про те, що контроль за додержанням конституційних прав на доступ покладається на інформаційного комісара.

Відповідний зміни ініціювала народна депутатка Ірина Суслова, проте тоді не було зібрано достатньої кількості голосів народних депутатів щодо подання відповідного законопроекту.

«Доступ до правди»