В луцькому виші з четвертого разу повідомили, яку насправді зарплату отримує ректорат

9 Червня 2023 00:00

Працівникам ректорату Луцького національного технічного університету у 2022 році нарахували майже 1,85 мільйона гривень зарплати. Найбільше – майже 680 тисяч – ректорці Ірині Вахович. Раніше університет відмовлявся надавати інформацію про заробітні плати ректорату. Згодом надав лише усереднені розрахунки, неповні дані. Лише з четвертої спроби журналісти «Сили правди» таки добилися вичерпної відповіді на запит. 

Остаточні цифри Центру журналістських розслідувань «Сила правди» вдалося отримати лише після звернення до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Так, ректорці Луцького національного технічного університету Ірині Вахович у 2022 році загалом нарахували 679,7 тисяч гривень зарплати. За вирахуванням податку на доходи фізичних осіб у розмірі 18% та 1,5% військового збору на руки вона отримала впродовж року 547,2 тисячі гривень. Тобто, щомісяця їй нараховували в середньому 56,7 тисяч гривень на місяць, а на руки отримувала – 45,6 тисяч. Найменше, а це близько 33 тисяч, впродовж липня-серпня, коли не було навчального процесу, а найбільше – по 57-65 тисяч – у грудні. 

До слова, її колега з Волинського національного університету імені Лесі Українки Анатолій Цьось отримував дещо вищу зарплату – майже 700 тисяч гривень нарахувань за рік, що в середньому трохи більше 58 тисяч на місяць.

Середні щомісячні нарахування першої проректорки Надії Ковальчук у 2022 році становили майже 49,5 тисяч гривень. Після вирахування податків в середньому вона отримувала 39,8 тисяч. Загалом за рік їй нарахували понад 593 тисячі гривень, а виплатили – 477,5 тисяч.

Олена Лютак працює проректоркою в ЛНТУ з жовтня 2022 року. За три місяці на адмінпосаді їй нарахували понад 126 тисяч гривень, тобто в середньому по 42 тисячі на місяць. До того вона керувала навчально-науковим центром «Volyn Business Hub» ЛНТУ та отримувала в середньому 27-28 тисяч на місяць. Загалом впродовж року їй нарахували понад 376 тисяч, а після вирахування податків виплатили 303 тисячі гривень зарплати.

Помічниця ректорки Тетяна Яблончук у 2022 році отримувала найменше серед усіх працівників ректорату. Загалом впродовж року їй нарахували 205,5 тисяч гривень зарплати (в середньому по 17 тисяч на місяць), а на руки отримала 165,5 тисяч (13-14 тисяч гривень щомісячно).

Отож, загалом на зарплати ректорату Луцького національного технічного університету у 2022 році пішов 1 мільйон 855 тисяч гривень.

Нагадаємо, напередодні Центр журналістських розслідувань «Сила правди» проаналізував та порівняв заробітні плати очільників та працівників ректорату найбільших вишів Волині за 2022 рік, інформацію про які виші надали у відповіді на запит. Виявилося, що в ректорів була суттєва різниця між заробітними платами. Аби з’ясувати в чому причина «Сила правди» звернулася до ЛНТУ з проханням надати не просто середньомісячні дані про зарплату, а розрахункові листи працівників ректорату.

Натомість, редакція отримала відмову, через яку була змушена звертатися зі скаргою щодо порушення Закону України «Про доступ до публічної інформації» до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Після реакції Омбудсмана, ЛНТУ таки надіслав розрахункові листи. Але до сум, які показали журналістам, не включили доплати за викладацьку діяльність – нарахування стосувалися лише адміністративної роботи працівників та ректорки університету. А винагорода за викладацьку діяльність в період навчального процесу у ректорки, наприклад, становить близько 10% щомісячної зарплати.

Тож, «Сила правди» вкотре звернулася до закладу з конкретною вимогою надати інформацію про усі виплати (в тому числі щодо викладацької діяльності), які здійснили ректорці Ірині Вахович, проректорці Надії Ковальчук, проректорці Олені Лютак та помічниці ректора Тетяні Яблончук у 2022 році. У наданій відповіді заробітні плати суттєво різняться із тими розрахунками, що були надані «Силі правди» раніше.

 

«Доступ до правди»