Усього в Україні зафіксовано близько 600 кіберзлочинів, основна частина припадає на статтю 361 – втручання в роботу комп’ютерів

29 Березня 2016 13:15

Усього по усім областям України обліковано 597 кримінальних правопорушень по шести статтям Кримінального кодексу України, найбільше правопорушень йде за ст. 361.Про це стало відомо з відповіді на запит користувача «Доступу до правди»

Згідно з даними про обліковані кримінальні правопорушення за ст. 361 та результати їх розслідування упродовж 2015 року, усього по областям України було обліковано 431 кримінальне провадження, при цьому у 169 випадках особам вручено повідомлення про підозру

Найбільше кримінальних проваджень було зафіксовано у таких місцях: Дніпропетровська область – 16,  Запорізька область – 34,  місто Київ – 72, Київська область – 21,  Одеська область – 39, Харківська – 41, Чернівецька – 74. Найменше кримінальних проваджень по цій статті : Хмельницька -1,  Волинська – 3, АР КРИМ – 3, Луганська – 3, Тернопільська – 4, Херсонська – 5.

Стаття 361 КК України передбачає  незаконне втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), систем та комп'ютерних мереж

Згідно з даними про обліковані кримінальні правопорушення за ст. 361-1 та результати їх розслідування упродовж 2015 року, усього по областям України було обліковано 21 кримінальне провадження, підозра особам була висунута у 4 випадках. Зокрема, найбільше обліковано кримінальних проваджень у Луганській області – 6, Запорізькій області – 3.

Стаття 361-1 ККУ передбачає «створення з метою використання, розповсюдження або збуту шкідливих програмних чи технічних засобів, а також їх розповсюдження або збут»

Згідно з даними про обліковані кримінальні правопорушення за ст. 361-2 та результати їх розслідування упродовж 2015 року, усього по областям України було обліковано 59 кримінальне провадження, підозра особам була висунута у 44 випадках. Зокрема, найбільше обліковано кримінальних проваджень у Львівській області – 24, у Рівненькій – 8.

Стаття 361-2 передбачає  «Несанкціоновані збут або розповсюдження інформації з обмеженим доступом, яка зберігається в електронно- обчислювальних машинах (комп'ютерах), автоматизованих системах, комп'ютерних мережах або на носіях такої інформації»

 

Згідно з даними про обліковані кримінальні правопорушення за ст. 362 та результати їх розслідування упродовж 2015 року, усього по областям України було обліковано 75 кримінальних проваджень, підозра особам була висунута у 44 випадках. Зокрема, найбільше обліковано кримінальних проваджень у Кіровоградській області – 23, у м. Київ – 10, у Одеській області – 7.

Стаття 362 передбачає  «викрадення, привласнення, вимагання комп'ютерної інформації або заволодіння нею шляхом шахрайства чи зловживання службовим становищем»

Згідно з даними про обліковані кримінальні правопорушення за ст. 363 та результати їх розслідування упродовж 2015 року, усього по областям України було обліковано 9 кримінальних проваджень, підозра нікому не була висунута..Зокрема, найбільше обліковано кримінальних проваджень у Києві – 4.

Стаття 363 передбачає «Порушення правил експлуатації електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку або порядку чи правил захисту інформації, яка в них оброблюється»

Згідно з даними про обліковані кримінальні правопорушення за ст. 363-1 та результати їх розслідування упродовж 2015 року, усього по областям України було обліковано 2 кримінальних провадження (Харківська і Чернігівська області), підозра нікому не була висунута.   

Стаття 363-1 передбачає « перешкоджання роботі електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку шляхом масового розповсюдження повідомлень електрозв'язку»

 

Читати запит та відповідь повністю