Укравтодор вважає, що відповіді, надіслані з сайту, не є офіційними. Юрист: це суперечить закону

25 Листопада 2016 13:16

Відповіді на листи і звернення, отримані з сайту, не мають статусу офіційного документа і не можуть публікуватися у ЗМІ, про це повідомляє сайт Державного агентства автомобільних доріг України. Натомість медіа-юрист Віта Володовська, Центр демократії та верховенства права, переконана, що така позиція державного органу суперечить закону.

«Відповіді на листи і звернення, які Ви отримуєте з сайту, не мають статусу офіційного документа. Вони не можуть бути опубліковані у ЗМІ чи використані у вигляді посилань як офіційна відповідь, оскільки, згідно з законодавством України, офіційними вважаються тільки ті документи, які отримані у письмовому вигляді», – йдеться на сайті під формою для надсилання електронних звернень громадян.

При цьому розділі «Публічна інформація» надається лише загальні відомості про подання запитів на публічну інформацію. Окремої адреси для надсилання інформаційних запитів сайт не пропонує.

Відзначимо також, що сайт Державного агентства автомобільних доріг України розміщено на офіційному домені gov.ua.

Віта Володовська передовсім нагадує, що будь-яка відповідь на інформаційний запит або на звернення громадянина може використовуватися як офіційна і публікуватися у ЗМІ.

«Публічна інформація, яка надається на запит чи розміщується на офіційному сайтіє відкритою, а отже, ніхто не може обмежити її у сфері використання. Більше того, якщо у відповіді державного органу чи іншого розпорядника інформації було припущено якихось неточностей, а журналіст це процитував у публікації, то це звільняє журналіста від відповідальності за поширення неправдивих відомостей. При цьому закон не містить відсилки до форми чи способу зв’язку – тобто неважливо, чи йдеться про письмову форму, чи про електронну», – коментує юрист.

Історія про точку зору Укравтодору на інформацію, надіслану через сайт, стала відома від Галини Єрко, яка на своїй сторінці у Фейсбуку поскаржилася на неможливість скористатися правом на інформацію через сайт Укравтодору.

Її цікавило, скільки витрачено грошей і чи завершено ремонт дороги у селі Мрин Чернігівської області, де з 760 м дорожнього полотна відремонтували лише 200 м.

 

«Доступ до правди»