«Українські новини» судяться з «Нафтогазом» за список одержувачів гігантських премій

15 Серпня 2018 11:36

Інформаційне агентство «Українські новини» за підтримки юристів Української Гельсінської спілки з прав людини подало позов до Окружного адміністративного суду Києва з вимогою зобов'язати Національну акціонерну компанію «Нафтогаз України» надати список посадовців компанії, які отримали премії за перемогу в Стокгольмському арбітражі над публічним акціонерним товариством «Газпром».

Про це сказано в ухвалі суду, повідомляють «Українські новини». Окружний адміністративний суд Києва відкрив провадження у цій справі.

«Українські новини» просять суд зобов'язати «Нафтогаз» також надати інформацію про суми премій.

Агентство просить суд визнати протиправною бездіяльність «Нафтогазу» в частині ненадання інформації про працівників,  які одержали премію. «Нафтогаз» відмовився надавати інформацію на запит агентства, надісланий відповідно до вимог закону «Про доступ до публічної інформації».

Наприкінці травня наглядова рада «Нафтогазу» проголосувала за виплату бонусів правлінню компанії у зв'язку з перемогою у Стокгольмському арбітражі над російською компанією «Газпром».

Таке рішення прийнято за виграш другої частини судового протистояння – так званого транзитного контракту.

Першу частину премій на суму 20,7 млн доларів (541 млн гривень) було виплачено невідомим працівникам "Нафтогазу" у травні.

Ця сума відповідає 1% від обсягу виграшу, вже внесеного до фінансової звітності «Нафтогазу» за 2017 рік.

Решта премії виплачуватимуться протягом трьох років за умови успішного стягнення з «Газпрому» залишку виграшу (2,6 млрд доларів).

4 липня Генеральна прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом виплати премії керівництву Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» за перемогу в Стокгольмському арбітражі над російською компанією "Газпром".

Акції «Нафтогаз України» на 100% належать державі.

«Державна компанія намагається приховати прізвища отримувачів найбільшої в історії України премії. Прикриваються захистом персональних даних. Громадяни України мають право знати хто, за що і скільки отримав премії від компанії, яка на 100% належить державі. Це прецедент за сумою і швидкістю виплат. Так багато і так швидко ще нікому не платили – ані президентам, ані міністрам, ані керівникам держкомпаній. Суспільний інтерес в даному випадку переважає бажання чиновників Нафтогазу приховати свої прізвища і їхнє право на приватність, оскільки йдеться про публічні фінанси державної компанії. Якщо премійовані - герої, то навіщо приховувати їхні прізвища? Їх навпаки треба робити популярними. Нагородження інкогніто суперечить самій природі преміювання. Адже відзначають найкращих, щоб поширити їхній досвід на інших працівників. А як можна пишатися переможцями над Газпромом, якщо ми навіть не знаємо їхніх прізвищ?» - заявив директор інформаційного агентства «Українські новини» Денис Іванеско.

Як повідомляли «Українські новини», «Нафтогаз» засекретив прізвища щасливчиків, які отримали гігантську премію в $ 45 млн. На свій запит УН отримали відповідь, що це конфіденційна інформація.

«Доступ до правди»