«Українські новини» не можуть добитися роботи від Виконавчої служби: суд перенесено втретє

17 Травня 2018 08:48

Окружний адміністративний суд міста Києва втретє переніс судове засідання за позовом редакції інформаційного агентства «Українські новини» до Державної виконавчої служби, яка мала б забезпечити виконання рішення судів про розкриття Міністерством внутрішніх справ списків нагороджених вогнепальною зброєю.

Суд перенесли через неявку представників відповідача – ДВС.

Як пояснив головуючий у справді суддя Володимир Калеберда, суду не вдалося належним чином поінформувати виконавчу службу – пошта повернула надіслану судом повістку з позначкою «адресат вибув». Хоча адреса виконавчої служби з часу минулого засідання не змінилася.

Повістку на попереднє засідання, яке відбулося у березні, виконавча служба отримала, але проігнорувала – до суду ніхто не з’явився.

Ще одне квітневе засідання суду у цій справі не відбулося з технічних причин – не було вільного приміщення для слухання справи. Одне з попередніх судових засідань затяглося і розгляд перенесли.

На засіданні 15 травня суд запропонував позивачу самостійно доправити повістку Державній виконавчій службі, щоб прискорити розгляд справи і призначити засідання вже на наступний тиждень.

«Довелося погодитися на таку неочікувану пропозицію суду, адже ми судимося з МВС і Держвиконслужбою вже півтора роки і витрачати ще місяць на поштову тяганину не варто», - каже директор інформаційного агентства «Українські новини» Денис Іванеско.

Проте, за словами Іванеско, на цьому пригоди тільки почалися, за адресою Городецького, 13, яка вказана на сайті, як офіційна для листування з Держвиконслужбою, не ставлять штамп про отримання документів. А без цього штампу неможливо довести суду, що відповідача належним чином поінформовано.

«Довелося відправитися до офісу Мін’юсту на Рильського, 10, якому підпорядковано Держвиконслужбу. Але і там штампи не ставлять, а лише надають довідку про отриманий документ. Зрештою, відправив повістку кур’єрською службою і тепер сподіваюсь, що їхня накладна буде для суду доказом належного інформування відповідача», - описує тяганину з доставкою повістки Іванеско.

Суть позову «Українських новин» до виконавчої служби – неналежне виконання рішення судів про доступ до списків нагороджених вогнепальною зброєю Міністром МВС Аваковим у 2014-2015 роках.

Редакція виграла першу інстанцію, апеляцію і навіть касацію у Вищому адміністративному суді України.

Суд визнав протиправною відмову МВС надати на запит списки нагороджених вогнепальною зброєю, оскільки ця зброя є державним майном, а доступ до інформації про розпорядження державним майном не може бути обмежено.

МВС проігнорував рішення судів і надав списки нагороджених з заретушованими прізвищами. Редакція вважає це неналежним виконанням і судиться з Державною виконавчою службою.

За даними «Української правди», від МВС отримав нагородний пістолет «Глок» депутат Пашинський, який згодом прострелив ногу перехожому Хімікусу. Секретарю РНБО Олександру Турчинову дістався український відповідник легендарного ізраїльського Uzi «Форт 226». Арсенію Яценюку Аваков вручив кулемет «Максим», Гройсману та Парубію – пістолети «Форт». Такий саме пістолет отримав і міністр юстиції Петренко, якому підпорядкована Державна виконавча служба. До 50-літнього ювілею президента Петра Порошенка голова МВС нагородив його вишуканим пістолетом від американської компанії Сabot Gun – Jones 1911. На 55-річчя пістолет «Форт» від Авакова отримала нещодавно призначений Омбудсман Людмила Денісова, яка тоді була депутатом ВР від «Народного фронту».

«Доступ до правди»

Читайте також:

«Українські новини» vs Виконавча служба: історія виконавчого провадження з доступу

Суд «Українських новин» проти виконавчої служби призначено на 20 березня

Зброя в ігнорі: МВС не надає список нагороджених навіть після рішень суду

«Українські новини» отримали 1387 гривень стягнення з МВС, проте так і не отримали інформації про іменну зброю

Судове рішення не виконане: «Українські новини» далі судяться з Аваковим за ненадання списку нагороджених зброєю

Суд визнав неправомірною відмову МВС надати інформацію про іменну зброю