Україна витратила 6,2 млрд грн на утримування суддів у відставці

30 Жовтня 2023 00:00


У відповідь на запит журналістів «Слідства.Інфо» Пенсійний фонд України повідомив, що Україна витратила 6,2 мільярда гривень на утримання суддів у відставці під час повномасштабного вторгнення. 

Про це йдеться у відеоматеріалі «Слідства.Інфо» «Мільйони з наших кишень: як держава утримує недоброчесних суддів».

За інформацією Пенсійного фонду, у 2022 році Україна витратила на утримування суддів 4,1 млрд грн, а з січня й по липень 2023-го — 2,1 млрд грн. Загалом Україна витратила 6,2 мільярда гривень на утримання суддів у відставці під час повномасштабного вторгнення. Для порівняння, за ці гроші можна було б купити майже 365 тисяч FPV-дронів або понад 15 тисяч авто для військових.

Журналісти «Слідства.Інфо» проаналізували суддів, які пішли у відставку від початку 2023 року й виявили серед них недоброчесних. Вони неодноразово писали про суддів, які потрапляти у ДТП п’янимизабороняли Майданбили колег і не могли пояснити походження дорого майна.

Звичайно, не всі судді, які йдуть у відставку є недоброчесними, але зараз прослідковується тенденція, що сумнівні судді намагаються втекти на почесну «пенсію».

Для судді піти у відставку є важливою частиною його кар’єри. Фактично, це її логічне завершення, яке супроводжується довічним грошовим утриманням від держави. Розмір цього утримування залежить від заробітної плати судді (виплати від 50 до 90% залежно від стажу). Тому у деяких суддів ці виплати можуть сягати сотень тисяч на місяць.

 «Доступ до правди»