Україна цього року не братиме участі в Венеційській архітектурній бієнале

9 Березня 2016 14:26

Український національний павільон не буде представлено на 15-й Венеційській бієнале архітектури цього року.

На інформаційний запит стосовно надання інформації про комісара цьогорічного проекту, бюджету та процедури відкритого конкурсу проектів до Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, «Доступ до правди» отримав відповідь, що міністерство не готувало, не залучалося до підготовки, не розглядало та не використовувало у своїй діяльності будь-яких нормативних або розпорядчих документів, пов’язаних з участю України у Венеційській бієнале архітектури.

Мінрегіонбуд навіть звернувся до Секретаріату Кабінету Міністрів з проханням призначити Міністерство культури України відповідальним за визначення процедур та підготовки участі проектів у бієнале, проте жодних рішень в жодному з міністерств щодо бієнале ухвалено не було.

“Доступ до правди” звернувся по коментар до Ольги Мілентій, кураторки українського павільйону на останній Венеційнській бієнале архітектури, але вона відмовилася коментувати.

Ганна Медведева, директор з комунікації фонду “Ізоляція”, наголошує на непрозорості процедури призначення комісара, відсутності відкритого конкурсу на позицію кураторів та відкритого відбору архітектурніх проектів.  

Також фонд створив онлайн-петицію, в якій вимагає надання достовірної та докладної інформації про підготовку України до Венеційської бієнале архітектури, що повинна відбутися в 2016 році.

Венеційська бієнале архітектури триватиме з 28 травня до 27 листопада в Арсеналі та Джардіні, де розмістяться павільйони-країн учасниць, а також на інших майданчиках Венеції.

«Доступ до правди»