Хто заробляє на Співочому полі? Запит до «Київзеленбуду»

7 Липня 2021 07:38

Журналістка DOZORRO Леся Падалка запитала у КМДА копію угоди щодо співпраці з підрядчиком, який працює на Співочому полі. Але КМДА відмовила, мовляв, гроші не бюджетні, а отже й інформація не публічна. Медіаюристка Віта Володовська пояснює, що відмова неправомірна.

Питання виникло через те, що на Співочому полі регулярно відбуваються масштабні виставки квітів, проте вхід туди платний, причому оператором локації, юрособою, що бере плату, є приватна компанія Grand Event. 

КО «Київзеленбуд» каже, що його працівники купують і саджають квіти, а приватна фірма — що вони. На території є багато локацій, де можна залишити свої гроші - фудкорти, розваги, сувеніри. Водночас утримання парку і Співочого поля коштує грошей — ремонти, підтримка стану поза сезоном, енергопостачання.

Журналістка Леся Падалка провела розслідування, аби розібратися, де гроші приватні, а де — комунальні, хто вкладає, а хто заробляє на парку, і чи не виходить так, що комунальний бюджет йде на підтримку стану парку, а заробляє на ньому приватний підрядчик.

Вона звернулися до КМДА із запитом про зміст договору з приватною фірмою, яка є оператором Співочого.

«Прошу надати мені копії документів, на підставі яких приватна організація здійснює господарську діяльність на території Печерського ландшафтного парку (Співоче поле, виставка квітів). А саме: копії договорів за 2018-2021 роки», зазначила у запиті журналістка.

Проте «Київзеленбуд», установа відмовився надсилати копії документів, які регулюють господарські відносини з фірмою-оператором парку.

«Фінансування витрат, пов’язаних з організацією постійно діючої виставки, здійснюється за рахунок встановленої плати за вхід, коштів спонсорів та власних коштів КО «Київзеленбуд». Тому «Київзеленбуд» не є розпорядником запитуваної інформації, оскільки запитування інформація не стосується використання бюджетних коштів», —вказав у відповідь «Київзеленбуд».

Медіаюристка ГО «Лабораторія цифрової безпеки» Віта Володовська пояснює: відмова неправомірна. Оскільки стосується комунального майна — ландшафтного парку.

«Відмова надати інформацію буде неправомірною, адже Закон України «Про доступ до публічної інформації» гарантує, що не може бути обмежено доступ не лише до інформації про розпорядження бюджетними коштами, але і до інформації про володіння, користування чи розпорядження комунальним майном, у тому числі до копій відповідних документів. З огляду на розслідування журналістки, інформація становить суспільний інтерес, тому має бути відкритою та надаватися на запит», — роз’яснила Віта Володовська.

Розслідування триває.

«Доступ до правди»