У Запоріжжі розпорядник відмовився надати інформацію на електронний запит

22 Жовтня 2019 12:31

Державна спеціалізована фінансова установа «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» відмовила в наданні інформації на запити Запорізькому центру розслідувань на підставі того, що «письмові інформаційні запити, надіслані на електронну пошту ЗРУ «Держмолодьжитла», не вважаються електронними запитами». Про це повідомляється на сторінці організації в Фейсбуку.

Як пояснив керівник Запорізького центру розслідувань Сергій Сидоров, розслідувачі намагалися з’ясувати, хто із забудовників в області в попередні роки отримував бюджетні кошти в різних форматах – погашення відсотків за іпотекою, викуп тощо.

«Ми звернулися із запитом на регіональне «Держмолодьжитло» щодо фірм Петра Сабашука за певними об’єктами. Спочатку ми не отримали відповіді на запит, подумали, що вона в них загубилась. Контактні телефони не відповідали, тож ми ще раз надіслали запит. І майже відразу отримали відповідь, що запит дублюючий, а відмову на наш перший запит нам відправили звичайною поштою. Хоча в запиті для листування була зазначена для відповіді саме електронна пошта, а також мобільні телефони – і мій, як керівника, і Катерини Шевченко, що безпосередньо займається цією темою», – розповів Сидоров в коментарі Інституту масової інформації.

За його словами, після цього був надісланий ще один запит, у якому розслідувачі детальніше розписали, яка інформація їм потрібна, посилаючись на законодавство.

«І отримали казкову відповідь від голови регіонального управління, що ми їм надіслали письмові інформаційні запити, які вони не вважають електронними, та в яких, як у письмових, відсутні дата та підпис, і взагалі, що в них немає потрібної нам інформації», – розповів Сидоров.

«Вищезазначені письмові інформаційні запити, надіслані Вами на електронну адресу ЗРУ «Держмолодьжитла», не вважаються електронними запитами. А тому, згідно чинного законодавства… з Вашого боку вкотре не дотримано вимог до складення та подання запиту на інформацію, а саме – не зазначено підпис і дату в запитах. Також, враховуючи надання відповіді на попередні запити, повідомляємо що в ЗРУ «Держмолодьжитла» відсутня інформація в запитуваній формі», – йдеться у відповіді відомства від 27 вересня 2019 року.

Проте згідно з законом «Про доступ до публічної інформації», ст. 19 запити можуть подаватися в усній, письмовій чи іншій формі (поштою, факсом, телефоном, електронною поштою) на вибір запитувача.

У частині 5 ст. 19 чітко говориться, що запит на інформацію має містити:

1) ім'я (найменування) запитувача, поштову адресу або адресу електронної пошти, а також номер засобу зв'язку, якщо такий є;

2) загальний опис інформації або вид, назву, реквізити чи зміст документа, щодо якого зроблено запит, якщо запитувачу це відомо;

3) підпис і дату за умови подання запиту в письмовій формі.

Щодо подання запиту в електронній формі вимоги щодо підпису немає.

Юрист Алі Сафаров вважає неправомірною таку відмову в задоволенні запиту.

«Відмова в задоволенні запиту з підстав наявності попередніх запитів, відмова з підстав незазначення адреси тощо є неправомірною відмовою. Неправомірна відмова в наданні інформації за запитом про доступ до публічної інформації тягне за собою адміністративну відповідальність відповідно до частини другої статті 212-3 Кодексу України «Про адміністративні правопорушення», а також дає підстави до оскарження неправомірної відмови в задоволенні запиту в суді та до стягнення завданої внаслідок ненадання інформації шкоди», – зазначив юрист.

Запитувачі подали скаргу на ім’я Уповноваженої Верховної Ради України із прав людини Людмили Денісової.

Читайте також: Ви нам більше не пишіть: як офіс Омбудсмана відповідає скаржникам

 «Доступ до правди»

Читайте також:

Відповідальність за ненадання інформації

Оскарження ненадання інформації

Законодавство в сфері доступу до публічної інформації