На Закарпатті передано до суду перше кримінальне провадження за незаконну відмову у доступі журналіста до інформації

22 Червня 2017 14:16

Мукачівське відділення поліції у Закарпатській області закінчено кримінальне провадження за ч. 3 ст. 171 Кримінального кодексу України. Предметом провадження є незаконна відмова у доступі журналіста до інформації. Потерпілою визнано Ларису Ступак, журналістку та редакторку газети «Сила народного контролю», матеріали передано до суду.

«Повідомляю вам, що досудове розслідування… за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 171 КК України, в якому ви є потерпілою, а зібрані під час розслідування злочини є достатніми для складання обвинувального акту, у зв’язку з чим сторонами кримінального провадження відкрито матеріали», - ідеться у повідомленні про відкриття сторонами кримінального провадження матеріалів.

Як раніше писав «Доступ», прокуратура Закарпатської області вручила підозру в.о. сільського голови Новодавидківської сільської ради Адріану Скибі згідно з ст. 171 Кримінального Кодексу за ненадання інформації на запит. Журналістку газети  «Сила народного контролю» Лариса Ступак через можливий незаконний видобуток гравію, глини, піску із річки Латориця, у межах села Нове Давидково, надіслала інформаційний запит Новодавидківському сільському голові.

У запиті журналістка просила надати інформацію про документи на видобуток гравію, глини та піску в річці Латориця, а також відомості про земельні ділянки, які сільрада виділяла на сесіях у 2010 – 2015 роках.

У відповідь Новодавидківська сільрада запитану інформацію не надала, натомість послалася на вимоги п.5 ст.19 ЗУ «Про доступ до публічної інформації»:

«Оскільки інформацію про вашу газету ми не знайшли в жодному офіційному джерелі, то просимо при повторному запиті, якщо такий буде сформовано, надати копії офіційних документів (витяг з ЄДРПУО, свідоцтво про державну реєстрацію юридичної особи, виписку з ЄДРПОУ, посвідчення журналістів)», – зазначено у відповіді на запит.

Лист підписано в.о. сільського голови Адріаном Скибою, який і є відповідачем у справі.

 

У ст. 171 ККУ ідеться про перешкоджання журналістській діяльності, зокрема і через незаконну відмову у доступі журналіста до інформації. У п. 3 ст. 171 зазначено: дії, передбачені частиною другою цієї статті, якщо вони були вчинені службовою особою з використанням свого службового становища або за попередньою змовою групою осіб, караються штрафом від двохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до п’яти років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

«Доступ до правди»