У ВРУ зареєстровано законопроект про використання публічних коштів

9 Вересня 2016 10:25

У Верховній Раді України зареєстровано законопроект № 5061 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення відкритості інформації про використання публічних коштів».

Закон пропонує низку змін, які посилюють позиції Офісу Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, який є основним наглядовим органом за виконанням закону «Про доступ до публічної інформації».

Він також вилучає з кола інформації з обмеженим доступом податкові декларації фізичних осіб, що уповноважені на виконання державних функцій, місцевого самоврядування та пов’язаних з ними осіб та відомості, зазначені у податковій звітності юридичних осіб.

Законопроект № 5061 зареєстрував народний депутат Олександр Опанасенко, «Самопоміч», заступник голови Комітету з питань свободи слова й інформації.

Суттєвим для посилення контролю Уповноваженого за правом на інформацію є розширення кола осіб, що мають право вручати приписи порушникам – відтепер це право також мають особи, які не лише є представниками Уповноваженого, а й ті, які діють за його дорученням.

До ст. 254 «Складення протоколу про адміністративне правопорушення» пропонується запровадити також надсилання адмінпротоколу поштою за місцем роботи (раніше його мали вручати особисто).

Зміни пропонується внести також до ст. 6 «Публічна інформація з обмеженим доступом», за якою планується зробити публічною інформацію про реєстраційний номер облікової картки платника податків (або серії та номера паспорту) фізичних та юридичних осіб, які отримали кошти з бюджету; а також юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та самозайнятих осіб, які сплатили кошти до державного та/або місцевих бюджетів

Також за цим законопроектом відомості податкової декларації уповноважених фізичних осіб та юросіб не будуть належати до інформації з обмеженим доступом, за винятком місця проживання, дати народження осіб з декларації, точної адреси об’єктів.

Авторський колектив законопроекту складається з трьох осіб – нардепа Олександра Опанасенка, а також Віктора Тарана і Володимира Тарная (обидва – «Ейдос»).

 «Доступ до правди»