У Вінниці міськрада дозволила змінити план зонування. Чи це законно?

19 Березня 2020 13:30

У Вінниці депутати міської ради своїм рішенням дозволили змінити план зонування.

«Більшість змін суперечать генплану та прописані під конкретних забудовників. Так, гектар промислової зони змінили на житлову забудову. Чи законно це і що з цим можна зробити? Крім торго, в місті немає органу охорони культурної спадщини, історичний ареал міста забудували торговими центрами та житловими будинками, руйнуючи при будівництві старовинні підземні ходи та будівлі. Які етапи має пройти забудовник в таких випадках?», – запитала Інга Фляжникова під час вебінару «Доступ до забудов: що таке публічна інформація про будівництво, як її отримати?»

Відповідає медіа-юристка громадської організації «Центр демократії та верховенства права» Христина Буртник:

Щодо плану зонування, відповідно до Закону «Про регулювання містобудівної діяльності» план зонування повинен бути розробленим на основі генерального плану населеного пункту. Також будь-які зміни до плану допускається за умови їх відповідності генеральному плану населеного пункту. Таке рішення депутатів можна оскаржити до суду та просити його скасувати. Перед цим варто отримати на публічний запит такий генеральний план, щоб пересвідчитись, що до цього документу не було внесено змін і нове «зонування» йому суперечить.

Щодо забудови в історичному ареалі, то на жаль, комплексного загальнодержавного підходу до питання забудови в таких місцях немає. Ваше місто входить до Списку історичних населених місць України. І хоча прямого обов’язку законодавством не встановлено, але такі міста повинні розробити у складі генерального плану відповідні історико-архітектурні опорні плани (далі - ІАОП), на основі яких визначаються межі історичних ареалів і режими використання зон охорони пам’яток.

ІАОП розробляється на замовлення виконавчих органів місцевого самоврядування суб'єктами господарювання, спеціалізованими у сфері вивчення, охорони і використання культурної спадщини, які мають у своєму складі архітектора, що має кваліфікаційний сертифікат.

Дані ІАОП використовуються при складанні містобудівних умов та обмежень, підготовці завдань на проектування, розробленні і погодженні відповідних видів проектної документації, передбаченої законами України. Це означає, що торгові центри не могли б побудувати на історичній територій.

Вам варто надіслати публічний запит щодо отримання цих історико-архітектурних опорних планів. Так можна зрозуміти чи є у міста «бажання» зберегти свою історичну спадщину, чи ні. На жаль, інших відмінностей у забудові таких територій немає. Якщо будівництво здійснювалось в межах містобудівних умов та обмежень та з отриманням всіх необхідних дозволів – воно законне.

Щоб дізнатися більше, ви можете проглянути вебінари про доступ до забудов на Youtube каналі «Платформи прав людини».

«Доступ до правди»