У Верховній Раді закрили панно «Квітуча соціалістична Україна»

6 Вересня 2016 10:49

У Верховній Раді приховали панно «Квітуча соціалістична Україна». Про це стало відомо з відповіді Апарату Верховної Ради на запит «Доступу до правди».

Панно «Квітуча соціалістична Україна» знаходиться на стелі другого поверху  адміністративного будинку Верховної Ради України. На ньому зображено державні герби СРСР та УРСР, прапори з серпом та молотом, п’ятикутна зірка червоного кольору, а також профіль Володимира Леніна. Також на панно  є зображення  учасників демонстрацій під червоними прапорами з серпом та молотом.

Згідно з підпунктами  «а», «в», «г» та «д» п. 4 ч. 1 ст. 1 Закону України «Про засудження  комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону  пропаганди їхньої символіки» символікою комуністичного тоталітарного режиму є, у тому числі:  будь-яке зображення гербів та інших символів СРСР, УРСР (УСРР), прапори, символи, зображення та інша атрибутика, в яких відтворюється поєднання серпа, молота та п’ятикутної зірки, зображення, присвячені особам, які обіймали керівні посади в комуністичній партії (посаду секретаря районного комітету і вище), особам, які обіймали керівні посади у вищих органах влади та управління СРСР, УРСР (УСРР), інших союзних республік, зображення, присвячені подіям, пов’язаним з діяльністю комуністичної партії. 

Відтак, листом  Українського інституту національної пам’яті від 12 серпня 2016 року вказано, що оскільки  панно «Квітуча соціалістична Україна» є символікою комуністичного тоталітарного режиму та знаходиться у публічному місці, така символіка має бути демонтована або прихована  (закрита) у спосіб, який унеможливлює її публічне використання та можливість огляду необмеженою кількістю осіб.

Читати відповідь та запит повністю 

«Доступ до правди»