У Верховній Раді України зареєстровано 75 міжфракційних об’єднань. Деякі – з одного депутата

23 Грудня 2015 12:09

У Верховній Раді України зареєстровано 75 добровільних міжфракційних депутатських об’єднань. Таку інформацію повідомив апарат ВРУ на запит користувача «Доступу до правди» та надав повний перелік таких утворень, їх склад, керівників та дату утворення.

У переліку чимало об’єднань, сформованих за регіональною ознакою: «За Харків! За Слобожанщину!», «Крим», «Закарпаття», «Рідна Чернігівщина», «Буковина», «За Житомирщину», «За європейську Сумщину», «Прикарпаття», «Південь України», «Європейський Донбас», «За Київ» та ін. 

Також є галузеві або тематичні утворення на кшталт «За цифрове майбутнє України», «За Справедливі податки», «Україна – морська держава», «За розвиток авіації України», «За енергетичну незалежність України», «За тверезе майбутнє», «Україна туристична», «За профспілки» тощо. 

Є й такі: «Мажоритарники України», «Права сила», «Атлантичний Рух», «Світове українство».

Читати перелік міжфракційних об’єднань повністю

«Даних про склад міжфракційних об’єднань немає у відкритому доступі на сайті Ради. Тим не менше, вони можуть бути показовими: наприклад, члени об’єднання «Єврооптимісти» досить інтенсивно взаємодіють у законотворчій діяльності, міжфракційне об’єднання «ВО «Свобода» було створене лише тому, що до парламенту не було обрано достатньо «свободівців», аби сформувати фракцію або групу. Депутати також часто створюють міжфракційні об’єднання за регіональним чи галузевим принципом. Проте навряд чи усі вони дієві. Наприклад, Вадим Рабинович головує в об’єднанні «Або реально допомагати людям, або розпуститися!». В його ефективність не віриться. Деякі міжфракційні об’єднання складаються з одного депутата, як от «Захист села» (Аркадій Корнацький), «Відродження Херсонщини» (Андрій Гордєєв) та інші. Деякі — дивують обранням голів. Наприклад, екс-міністр Олег Мусій, що все життя був пов’язаний із медициною, чомусь головує в об’єднанні Захистимо вугільну галузь!», - коментує для «Доступу» Павло Миронов, аналітик руху «Чесно». 

Читати запит та відповідь повністю 

«Доступ до правди»