У Тернопільській ОВА проігнорували запит журналістів про зарплати працівників

26 Жовтня 2023 00:00


Журналісти тернопільського видання «20 хвилин» вирішили дізнатися і проаналізувати заробітні плати працівників Тернопільської обласної військової адміністрації. Для цього ще 6 жовтня надіслали офіційний запит.

Журналістка у запиті попросила надати інформацію щодо нарахованої та виплаченої заробітної плати помісячно із усіма її складовими за весь 2022 рік працівників штату адміністрації (керівництво, апарат, керівники структурних підрозділів – прим. авт.), а також належним чином завірені копії розпоряджень голови Тернопільської ОВА з відповідними додатками до них про нарахування та виплату премій і матеріальної допомоги.

Адже, відповідно до статті 34 Конституції України, кожному гарантоване право на отримання, зберігання та поширення інформації. Гарантія права на інформацію забезпечується обов’язком органів державної влади та органів місцевого самоврядування, як розпорядників інформації, оприлюднювати інформацію, яка була отримана або створена в процесі їхньої діяльності згідно зі ст. 3, 4, 14 Закону України «Про доступ до публічної інформації». Запитувана інформація не має обмеженого доступу, є відкритою та загальнодоступною.

Відповідно до статті 26 Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні», журналіст має право на вільне отримання, використання, розповсюдження та зберігання інформації.

Відповідь від Тернопільської обласної військової адміністрації надіслали на електронну пошту журналістки 12 жовтня. 

По суті, у відповідь запитувачі отримали формальну відписку про те, якими документами, відповідно до законодавства України, встановлені розміри посадових окладів працівників обласної військової адміністрації, а також з якого джерела фінансуються видатки на оплату їх праці.

«Відповідно до частини 1 статті 23 Закону України «Про доступ до публічної інформації» рішення, дії чи бездіяльність розпорядників інформації можуть бути оскаржені до керівника розпорядника, вищого органу або суду», – так завершується лист від Тернопільської обласної військової адміністрації.

У зв’язку з тим, що відповіді на запитання журналісти так і не отримали, редакція «20 хвилин» публічно звернулась до Тернопільської обласної військової адміністрації з проханням – надати інформацію щодо заробітної плати помісячно із усіма її складовими за весь 2022 рік працівників штату адміністрації та завірені копії розпоряджень голови Тернопільської ОВА з відповідними додатками про нарахування і виплату премій та матеріальної допомоги.

19 жовтня журналісти повторно надіслали інформаційний запит у Тернопільську ОВА, відповідь наразі не отримали. Ненадання інформації мають намір оскаржувати у суді або ж до Омбудсмана.

 «Доступ до правди»